Vijaya Dashamí

Vijaya Dashamí, de Dag van de Overwinning, is een van de belangrijkste dagen in de Vedische kalender. Deze dag staat ook bekend als Dashahará, Dussehra. Dit jaar vieren we de Overwinningsdag op glorieuze wijze in landen over de hele wereld, net zoals Mahárishi dat deed op http://www.maharishichannel.in/ kanaal 3, click op play.

Dit is de dag, na de 9 dagen van “Mother Divine”, de Goddelijke Moeder, wanneer het licht de duisternis overwint. Het is de overwinning van de Goddelijke Moeder over de 10 kwaden belichaamd in de kwaadaardige Mahishásura om te helpen Dharma (gerechtigheid) te herstellen. Dit is ook de dag waarop Ráma de 10-hoofdige (10 kwaden) demon Rávaṇa doodde.
Vijaya-Dashamí betekent dag van overwinning op de 10 (kwaden).
Deze 10 kwaden zijn in ieder mens:
1. Káma vásaná (Lust)
2. Krodha (Woede)
3. Moha (Gehechtheid)
4. Lobha (Gierigheid, Hebzucht)
5. Mada (Valse Trots)
6. Matsara (Jaloezie)
7. Swártha (Zelfzucht, Egoïsme)
8. Anyáya (Onrechtvaardigheid)
9. Amánavtá (Wreedheid)
10. Ahankára (Vals Ego, Verwaandheid)
Deze strijd is in ieder van ons (we hebben allemaal Ráma en Rávaṇa binnen in ons), waar een constante oorlog gaande is tussen de twee tegengestelde krachten. Zonder Zelfreflectie is er geen echte groei.
Vijaya Dashamí is een gunstige tijd om nieuwe projecten, zakelijke ondernemingen, enz. te starten (bijvoorbeeld op Victory Day, 3 jaar geleden, in 2018, hebben we ons TM Centrum in Suriname geopend), omdat het ongetwijfeld succesvol zal zijn, aangezien deze dag de energie heeft en de natuurwetten die overwinning en succes in het leven ondersteunen.

Moge iedereen op deze gunstige dag van Vijay Dashamí, de overwinning van goed over kwaad, van Dharma over Adharma, van juist over verkeerd, van waarheid over leugen en van licht over duisternis ervaren.
Happy Vijaya-Dashamí, Happy Victory day!

Bron: Ian G. Thijm, TM-leraar

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *