Vishva Hindi en Pravási Bhártiya divas herdacht

In verband met Vishva Hindi Divas op heden en Pravási Bhártiya Divas (PBD) gisteren, heeft de Indiase Ambassade Paramaribo een culturele avond gehouden op maandag 9 januari in het ICC gebouw te Paramaribo. Ambassadeur Satender Kumar belichtte in het hindi de diaspora gedachte van de PBD. Dit jaar werd er een Youth Divas aan toegevoegd waarvoor de vice president (VP) van Suriname Ashwin Adhin als chief guest werd uitgenodigd op de 2 jaarlijkse PBD conventie dit jaar in Bengaluru, Karnatak, India. Eerder waren twee VP ’s en Sabitri Gangapersad al geweest. Op 30 juni 2017 vervalt de gratis omzetting van de PIO kaart (persons of Indian Origin) naar de OCI kaart (overseas citizenship of India services). Hij was er trots op dat Suriname hoog op de lijst stond in het Caraibisch gebied qua behoud van de Indiase cultuur, taal en het aantal uitgegeven PIO cards. Hij gaf de blijde mededeling dat de ’touristvisa on arrival’ is uitgebreid naar zakenlui en medische toeristen.
VHP voorzitter Chan Santokhi, als chief guest van de avond, gaf in het engels aan dat India een diaspora heeft van 16.000.000 mensen buiten India en gelooft in de voordelen die de diaspora biedt. India speelt een ’important global actor’ rol op het gebied van IT softpower en als grootste democratie. Minister president Modi van India is een wereldvoorbeeld in de strijd tegen corruptie. Suriname en India hebben hun vriendschap, cultuur, economische ontwikkeling en nog meer met elkaar gemeen. ‘Geen inzet van de diaspora is een aanslag op de toekomst van onze jeugd’ benadrukt Santokhi. Interessant zijn de investerings mogelijkheden, IT, direkte lijn vluchten, visa policy en oude dagsverblijf etc. Hij benadrukte de noodzakelijke politieke wil voor succesvolle uitvoering van het diaspora rapport dat de VHP heeft opgesteld en gepresenteerd. Suriname en India moeten de wederzijdse kansen benutten, ook met de diaspora in Nederland. De VHP voorzitter dankte de voorouders voor hun harde werk en inzet. Op de avond werden ook diplomas van de Yuvádal uitgereikt en sprak Suriname Hindi Parishad voorzitter Bholanath Narain in het hindi  zijn dank uit aan allen die bijdragen tot het behoud van de Hindi en Sarnámi taal.
CUS voorzitter Aniel Manurat somde in het  hindi enkele diaspora verworvenheden op w.o. het aantal radio-tv stations, dansscholen, juristen, doktoren, de grootste Suriname dia en de Hanuman helicopter ivm Diváli. De avond werden  met Ramáyan zang- en korte  danssketjes optredens en een diner afgesloten.

Bron: OHM