Voordracht i.v.m. Diváli: Behoud het licht van Diváli

In verband met het Diválifeest werd door de S.C.V. Shri Sanatan Dharm “Shri Krishna” aan de Lallarookhweg op zaterdag 26 oktober een fakkeloptocht en culturele optredens gehouden. Een van de onderdelen was een niet gebruikelijke leerrijke spirituele voordracht van mw. Sunaina Nejal, met zang en muzikale begeleiding van dhr. Viresh Oeditram, welke wij u niet willen onthouden.

Lakshmi van Shri Krishna mandir, Lalla Rookhweg

Tijdens de fakkeloptocht zat op een praalwagen een jong meisje dat Lakshmi mátá, Godin van het licht, moest voorstellen.

“Cáhe Hindu Ho Musalmán koi farak nahin hai; sab ke andar men roshni jalti hai”
(uit het lied: Diváli Ki Roshni door Viresh Oedietram)

Sanátan of Arya, Hindu, Muslim of Christen… in een ieder van ons is er licht, onze jiva, onze átmá welke deel is van de Paramátmá. In onze geschriften hebben de rishi’s het over macrokosmos en microkosmos. Het licht dat we aansteken op Diváli en vervolgens offeren aan het “Grotere Licht”, Paramátmá (macrokosmos) is ter herinnering van het Goddelijk licht in ons (microkosmos).

Als we kijken in de ogen van een baby, zien we een helderheid alsof je het lichtje van Diváli ziet gloeien. Naarmate we ouder worden gaat dit lampje steeds minder helder branden.

 

“Kabhi mushkilon se, bujhi lagti hai yeh”

Vooral jongeren belanden in twijfel en vragen zich af wat het doel van het leven is. Helaas zoeken ze dan hun heil soms in het uitgaansleven, alcohol en drugs. Ze staan er niet bij stil wat de voordelen van spiritualiteit zijn en hoe ze met spiritualiteit lange termijn vreugde kunnen beleven, in plaats van korte termijn vreugde. Door stress, negatieve emoties en andere energieen voelen we ons minder sterk en dwalen we af.

 

Wat is stress?

Het gevoel dat er zoveel te veel te doen is en te weinig tijd of te weinig energie is om dat alles te doen. Het heen en weer gaan van onze eigen gedachten, het ontevreden gevoel over wat we hebben en de focus op wat we steeds missen of niet hebben.

Om alles gedaan te krijgen wat we willen doen kunnen we de dag niet langer maken dan 24 uren, en rest ons alleen het bewust inzetten van de beschikbare energie en bewust te zijn van onze emoties. Het is zo dat we allen in het verleden veel uitdagingen hebben meegemaakt, maar sta erbij stil dat je ze allemaal hebt overwonnen. Dus, heb dit vertrouwen dat je kan omgaan met iedere uitdaging, ook die nog komen moet.

 

Elke emotie wordt ervaren met de verandering van de ademhaling. Anders gezegd, elke emotie is gerelateerd aan onze ademhaling. Wanneer je in staat bent richting te geven aan jouw ademhaling, ben je ook in staat elke situatie in jouw leven aan te kunnen. Het klinkt simpel, maar dat is het ook. Heb je ooit op je ademhaling gelet wanneer je gelukkig  of boos of ziek bent of schaterlacht?

 

De link tussen stress en de ademhaling

“Adem is de link tussen lichaam en geest. Als de geest als een vlieger is, dan is de adem het koord. Hoe langer het koord, hoe hoger de vlieger kan vliegen.”

 

Adem stress uit en vreugde in

Wanneer we aandacht geven aan onze ademhaling kan dit ons genezen van alle littekens uit het verleden en onze zorgen over de toekomst. Er is een mooie persoon in eenieder van ons. Wat ons weerhoudt dit te zien, is de stress die deze innerlijke schoonheid overschaduwt. Wanneer de stress weg is, worden we onze oorspronkelijke en echte IK.

 

Onze adem bepaalt onze gemoedstoestand en ook onze gezondheid.
Elke emotie en gedachte gaat samen met een bepaalde ademhalingsritme.
In het Sanskrit noemen we ademhalingstechnieken: pránáyáma’s (prána=energie)
Het bewust toepassen van pránáyáma’s heeft de volgende voordelen:

  1. Vergroten de kwaliteit en kwantiteit van levensenergie
  2. Openen geblokkeerde energiekanalen
  3. Brengen lichaam, geest en ziel in balans
  4. Geven een boost aan het immuunsysteem
  5. Verjongen lichaam en geest
  6. Vertragen het ouderdomsproces

 

Het belang van de ademhaling

Ademhalen is de belangrijkste vorm van energie opnemen in het lichaam. Inademen is het eerste wat wij doen wanneer we worden geboren en uitademen het laatste wat we doen wanneer we sterven. Daar tussenin, tussen geboorte en dood, zit ons leven. Kortom: ons leven lang ademen we, maar we staan er niet bij stil.

We zien het als vanzelfsprekend. Zoals we de meeste onbewuste activiteiten van het lichaam vanzelfsprekend vinden, zo vinden we dat ook van de ademhaling. Als het toch automatisch plaatsvindt, waarom moeten we ons er dan druk over maken?

Maar de sleutel tot een gezond en gelukkig leven ligt in de juiste ademhaling. We krijgen onze prána uit voedsel, rust, ademhaling en door een kalme en gelukkige gemoedstoestand. De belangrijkste bron van prána is de ademhaling – wanneer onze ademhaling stopt gaan we dood.

 

De meesten van ons ademen oppervlakkig vanuit de borst. Een oppervlakkige ademhaling geeft aan dat we stress hebben. Onderbroken en schokkerig ademen zijn tekenen van zorgen, angst, onzekerheid, conflict, spanning en andere negatieve gedachten. Wanneer het pránaniveau hoog is en de energiestroom ononderbroken en gelijkmatig is, dan is de geest kalm, positief en enthousiast. Ademhaling vanuit de onderbuik stimuleert het brein, geeft meer zuurstof en het signaal dat alles in orde is.

 

Ademhaling en Diváli

Er is niets belangrijker in het leven dan het leven zelf.
Al het andere zoals: relaties, bekendheid  en zakelijk succes zijn afhankelijk van de aanwezigheid van het leven. We stellen ons leven op het spel om al deze dingen te bereiken omdat we gelukkig willen zijn, maar we boeten juist in op geluk om deze dingen te bereiken. Als je iets moet bereiken ten koste van happyness, zul je merken dat hetgeen je uiteindelijk bereikt hebt geen enkele waarde meer heeft..                                                      

Diváli is de herdenking van het licht van wijsheid in ons leven. Het is een moment om stil te staan en dankbaar te zijn voor alle zegen die we elke dag ontvangen. Diyá’s worden op deze dag aangestoken, niet alleen om onze huizen te versieren, maar ook om deze diepe waarheid over het leven te communiceren. Laat het licht van wijsheid en liefde elk hart verlichten en het gevoel van geluk in een stralende glimlach op ieders gezicht brengen.

Diváli wordt ook wel Dipávali genoemd, wat letterlijk rijen licht betekent.
De rijen licht herinneren ons eraan dat elk aspect van het leven aandacht nodig heeft. Het leven heeft vele fasen en het is belangrijk dat je elk van die fasen beleeft en erkent, zodat je het leven in zijn volledigheid kunt ervaren. Ieder mens bezit goede kwaliteiten. En elke lamp die je aanmaakt symboliseert dat.

Liefde, kracht, vrijgevigheid, en nog vele anderen, al deze waarden zijn als lichtjes in ons aanwezig. Het licht symboliseert nieuw leven, de grote schoonmaak van niet alleen onze fysieke omgeving (huis, erf en lichaam), maar meer nog de grote schoonmaak van onze ziel. Door de lamp van wijsheid in jezelf te verlichten en de juiste kennis tot je te nemen, kun je alle lagen van je bestaan ervaren. Dan pas is het echt Diváli.

 

Jongeren en Sevá

Sevá betekent handelen in dienst van anderen zonder enige persoonlijke verwachting, zonder afhankelijk te zijn van de resultaten. Het werk dat onze ouders en familie hier doen in de mandir is een goed voorbeeld van Sevá. Ook jongeren hebben zoveel mogelijkheden om op een voor hun passende manier aan sevá te doen. In plaats van allen maar te denken: wat heb ik hieraan en wie helpt mij, vraag jezelf af:

Hoe kan ik de mensen om me heen helpen of zelfs: hoe kan ik de wereld helpen?

Houd het lichtje in jouw brandende en deel het met anderen. Ons eigen geluk wordt alleen meer als we deze delen met anderen. Geven is een essentiele voorwaarde voor spirituele groei. Bewust delen geeft je de ruimte om te verbinden met anderen en vreugde van anderen te beleven. Sevá is een daad van liefde. Je kunt echter alleen delen als jij jezelf heel maakt. Laat het licht in jou weer volledig schijnen!

 

Behoud het licht en leef in het heden. Laat de spijt van het verleden en de zorgen van de toekomst vallen en leef in het moment. Het is vandaag de dag om zorgen en negativiteit uit het verleden te vergeten. Het is nu het moment waarop je licht werpt op de wijsheid die je hebt opgedaan en om een nieuw begin te verwelkomen. Voor degene die deze kennis nog niet tot zich heeft kunnen nemen vieren we Diváli slechts eenmaal per jaar, maar Diváli is er elk moment en elke dag.

 

OHM, met dank aan Sunaina Nejal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *