Vrede begint in je eigen huis

Vanaf 1981 wordt wereldwijd in de maand september speciale aandacht besteed aan vrede in de wereld. Mogendheden worden opgeroepen om de wapens neer te leggen, verscheiden mensenrechten en vredesorganisaties organiseren diverse programma’s en toch… hoe komt het dat er alleen maar meer onvrede en ontevredenheid lijkt te zijn?

Vrede is niet slechts de afwezigheid van oorlog, maar begint in het menselijke brein. Zolang de gedachten gebaseerd op onzekerheid en bedreiging blijven leven en gevoed worden, zal het niet mogelijk zijn vrede te herstellen. We geloven namelijk dat de ene oorlog alleen met een andere bevochten kan worden en komen terecht in een eindeloze wapenstrijd. Voor blijvende verandering is een totaal andere mindset nodig, een andere manier van denken over vrede.

Als we terugblikken, dan zien we dat de herinnering ons terugleidt naar een periode welke door de mensheid als het paradijs of de goudentijd, de hemel wordt aangeduid. Een tijd van harmonie, geweldloosheid en vrede, waar kwaad niet bestaat en zelfs de dieren geen vijandschap kennen. Deze nagedachtenis vertelt ons over de hoogste beschaving ooit, de mensheid die de gedragsnormen van de meest verfijnde orde toepast.

De wereld bevindt zich nu op een punt waarop we gedwongen worden onze mindset te veranderen. De enorme effecten van de pandemie door een micro-organisme hebben ons menselijk gedrag behoorlijk beïnvloed. De keuzes die we maken, de verantwoordelijkheid die we dragen als mensheid in totaliteit kunnen we niet afschuiven op een regering of politieke leiders.

Spiritualiteit leert ons dat ons menselijk bewustzijn de grondslag is voor ons gedrag. Oorlog kan er niet zijn als we in vrede denken, geweld kan geen wortel schieten in een attitude van geweldloosheid. Maar denken we in hokjes of vanuit materieel gewin, gevoed vanuit lichaamsbewustzijn, dan worden verschillen als maar groter. Vrede wordt dan ook steeds minder ervaren. Ontevredenheid neemt toe.

‘In eigen huis’ betekent dat ieder van ons tijd kan vrijmaken om terug te keren naar onze oorspronkelijke natuur van vrede. Net zoals het karakteristiek van vuur hitte is en van water koelte, net zo is iedere menselijke ziel van oorsprong puur en vredevol. Dit te geloven, begrijpen en accepteren brengt ons terug in die staat, waarbij we weer vanuit deugdzaamheid en gemeenschapszin een harmonieuze wereld kunnen herscheppen.

Als kinderen van de Oceaan van vrede krijgen we ook de kracht om dat te bewerkstelligen; eerst in eigen huis en dan in de wereld.
Doe mee en lever jouw persoonlijke bijdrage aan vrede in de wereld!
– Sluit aan bij het maandelijkse Wereld Vrede Meditatie Uur,
-Neem deze week iedere ochtend 15 minuten de tijd voor vrede in jouw meditatie, gebed, zang of stilte, – of doe mee met ons via Zoom tot 25 september.
– sta vandaag om 12:00 u ’s middags een minuut stil bij vrede in de wereld.

Brahma Kumaris Spirituele Organisatie
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *