WAAROM 92% VAN DE GOEDE VOORNEMENS ZINLOOS ZIJN
Het is niet gek dat 92% van alle goede voornemens falen. Ze zijn zinloos en zonde van de tijd. Maar 8% van de mensen is namelijk in staat om wél consequent hun goede voornemens te behalen. Hoe komt het dat zij wel slagen, maar al die andere mensen niet? Hoe kan je voorkomen dat jouw goede voornemens zinloos zijn? En hoe kan je dan WEL goede voornemens opstellen? Dat is waar dit artikel over gaat.
Je leert:
- Waarom de meeste goede voornemens zinloos zijn, en hoe je dat voorkomt.
- Een stap voor stap plan om wél je succes te krijgen met goede voornemens.
- Wat de 8% die ALTIJD succes heeft anders doet waardoor ze hun doelen behalen.
Goede voornemens zijn voor sukkels
Kijk, een groot deel van Suriname heeft goede voornemens voor 2017. Elk jaar weer is het een soort traditie dat je iets aan je leven gaat verbeteren. Voor veel mensen staat afvallen op #1, en daarnaast waarschijnlijk wat financiële doelen, zoals minder uitgeven aan spullen die je niet nodig hebt.
Als je deze blog leest, is er waarschijnlijk nog iets anders waar je verbetering in wilt in 2017.
Dat is natuurlijk meer zelfvertrouwen krijgen, meer vrouwen versieren of bijvoorbeeld een vriendin krijgen. Gelukkig maar, want zelfs als je een atletisch lichaam hebt en rijk bent, ben je vrij ongelukkig zonder die sociale vaardigheden.
Als je wilt leren hoe je wel goede voornemens opstelt en ze daadwerkelijk behaald, moet je vooral doorlezen. Je komt dan bij die 8% terecht die wel succesvol wordt. Je weet wel…die mensen die in de zomervakantie een six pack hebben, gezond zijn en ook nog eens genoeg geld hebben om naar een ver land te reizen..
Hoe zou het zijn om daar bij te horen?
De 7 meest gemaakte fouten van goede voornemens
Er zijn een paar fouten waardoor de meeste goede voornemens zinloos zijn. We leggen ze hier uit, zodat jij ze niet hoeft te maken.
Daarvoor zal ik je een van mijn goede voornemens geven van vorig jaar. We analyseren dan precies wat er fout aan was en waarom het gedoemd was te falen.
Dit was mijn goede voornemen voor 2016
“Ik ga vanaf nu alleen maar gezond eten. Daarnaast ga ik elke week naar de sportschool.”
– Ik, 1 jaar geleden
Denk je dat het haalbaar is? Ik zal je verklappen dat het niet gelukt is. Hieronder leg ik je uit waarom:
1: Goede voornemens worden gebruikt als uitstelgedrag
Weet je wat het meest hypocriete was aan mijn goede voornemens? Dat ik al in oktober had besloten dat ik wilde gaan afvallen en sporten. Nou ja. In oktober zou ik nog niet beginnen natuurlijk. In januari pas.
Puur uitstelgedrag dus. Ik gebruikte goede voornemens als excuus om goed gedrag vooruit te schuiven naar januari.
Maar als ik echt had willen sporten en afvallen, was ik DIRECT begonnen.
Let hierop bij het stellen van goede voornemens en doelen. Als je de goede voornemens pas op 1 januari laat ingaan, zijn ze zinloos, en kan je er net zo goed helemaal niet aan beginnen.
2: De goede voornemens zijn zinloos omdat ze niet realistisch zijn
Lees deze zin van mijn goede voornemens: “Alleen maar gezond eten.” Dat ging best wel goed. Ik leefde op een dieet van salades, kip en groenten. Tenminste, voor ongeveer een week. Daarna had ik een ‘terugval’. Het begon met 1 M&M, maar voordat ik het wist was de hele zak leeg. Iets waar veel mensen last van hebben. Hoe komt dat toch?
Simpel: Het doel wat ik had gesteld, was een complete overgang van ‘eten wat ik wil’ naar ‘rigoureus dieet schema’. Het was mijn eerste dieet ooit, dus ik had geen flauw idee waar in aan begon.
Je kan dit voorkomen door na te gaan hoe succesvolle mensen hun (vergelijkbare) doelen behaald hebben. Wil je afvallen? Kijk hoe SUCCESVOLLE mensen in een vergelijkbare situatie het hebben aangepakt. Kijk hoe ze hun drempels hebben overwonnen.
Als ik dit had gedaan, wist ik van te voren wat ik kon verwachten en had ik mijn doelen naar beneden bijgesteld. Ik had bijvoorbeeld een wekelijkse ‘cheat day’ ingesteld. Zo is het opeens een stuk makkelijker vol te houden, én een stuk realistischer.
3: Ze zijn niet specifiek genoeg
De grootste fout die ik maakte was dat mijn doelen niet specifiek waren. Bijvoorbeeld: “naar de sportschool” gaan. Hoe vaak per week? Hoe lang? Welke oefeningen?
Je begrijpt al wat er gebeurde. De eerste week ging ik 3x, de tweede week 1x en daarna heel af en toe. Na 2 maanden vrijwel niet meer.
Mensen, die wel hun doelen halen, zetten vaak ‘SMART’ goals. Dit is een principe uit project management wat perfect is voor goede voornemens. Lees dit artikel op Wikipedia om er meer over te leren.
4: Het zijn te veel goede voornemens
Een veel gemaakte fout met betrekking tot goede voornemens, is dat mensen te veel goede voornemens opstellen. In een studie gedaan aan de Stanford universiteit, bleek dat mensen minder wilskracht hadden als ze meer doelen tegelijk probeerden te halen.
Mijn tip? Focus je op 1 nieuw doel per maand. Dan kan je je daar vol op focussen zonder afleiding.
5: Mensen meten hun goede voornemens niet
Een fout die ik maakte was dat ik mijn doelen niet bijhield. Best jammer, zeker als er wetenschappelijk bewezen is dat het bijhouden van doelen WERKT.
Sportschool: Gebruik een handige app die je repetities en gewicht bijhoud.
Afvallen: Meet je BMI, gewicht en vetpercentage.
Financiën: Hou je uitgaven bij.
Vrouwen versieren: Schrijf in een dagboek op hoe elke gesprek ging.
6: Goede voornemens falen door de omgeving
Weet je wat het lastigste was van deze goede voornemens? Het feit dat niemand in mijn omgeving mee deed. Alle familie, vrienden en huisgenoten bleven ‘normaal’ eten, waardoor ik het zelf lastig vond om iets compleet anders te doen.
Een studie gepubliceerd in het Journal of Occupational Health Psychology , laat zien dat wanneer mensen minder aanmoediging (of zelfs tegenwerking) krijgen van hun omgeving, proefpersonen meer angst, cortisol (stress hormoon) en een hoger hartritme hadden. Al deze stressfactoren zorgen ervoor dat het lastiger is om je doelen te behalen.
Dus hoe zorg je ervoor dat je deze negatieve feedback van je omgeving niet krijgt? Simpel. Je gaat niet meer om met mensen die je negatieve feedback geven en meer om met mensen die je positieve feedback geven.
Een veel voorkomend probleem als je wil leren vrouwen versieren, is dat je met vrienden uitgaat die de hele avond in een hoekje van de club staan zonder vrouwen aan te spreken. En als je dan een vrouw aanspreekt, vinden ze dat stom!
De beste oplossing voor dat probleem is om nieuwe vrienden op te zoeken die wel vrouwen willen aanspreken. Vind je dit lastig? Dat is het ook. Maar uit onze ervaring zijn de mannen, die dit wel doen, zonder uitzondering een half jaar later véél succesvoller dan de mannen die met hun oude vrienden blijven omgaan.
7: Er is geen beloning of straf
Een van de makkelijkste dingen om goede voornemens te behalen, is om er prijzen aan te koppelen. Bij het bovenstaande voorbeeld had ik bijvoorbeeld een weddenschap kunnen afsluiten om mezelf zo te motiveren. Ik had iemand bijvoorbeeld 100 euro kunnen geven met als voorwaarde dat ik het terug kreeg zodra ik elke week 2x naar de sportschool zou gaan.
Dit gebruik ik nu.