Waarom de Hanumán Chalisá zo krachtig is!

Shri Hanumán wordt de “Chiranjeevi” (de onsterfelijke) genoemd. In India wordt  Hanumán bábá door iedereen vereerd. Er kan op de zaterdag een enorme menigte mensen ronddwalen in de Hanumán-tempels. Dit is om Hanumán ji te sussen en Sani dev gunstig te stemmen, die volgens de legende bang is voor Hanumán ji.

Bij het reciteren van de hymne – Shrirám Jay Rám Jaya Jaya Rám, zal Hanumán bábá zich snellen om de persoon te helpen die het zingt. De toewijding van Hanumán bábá aan Shri Rám en Sitá Má is natuurlijk legendarisch.Kinderen zijn dol  op de onverschrokken Hanumán die probeerde de zon te slikken door te denken dat het een vrucht was. Veel mensen dragen een Hanumán taweez (een soort metalen voorwerp) om het kwaad af te weren. Waarom bidden we tot Hanumán ji? We bidden tot hem om ons fysieke en mentale kracht te geven, om de negatieve / kwade invloeden uit ons leven af te weren, om onze verlegenheid / lafheid te vernietigen en om ons intellect te scherpen.Wanneer we tot Shri  Hanumán met een zuiver hart en  onwankelbaar bidden, zal hij ons zeker te hulp komen. Van Hanumán ji is bekend dat hij de Ashok-wagen in Lanká heeft bestormd (waar Sitá Má gevangen werd gehouden door Rávan). De Ashok-wagen was een plaats met zo’n hoge veiligheid dat zelfs de lucht niet binnen kon komen. Dat is waarom – we zeggen dat Hanumán ji degene is die “ásathya” (onmogelijk) in “sathya” (dat wat mogelijk is) kan maken.

De toewijding van Shri Hanumán aan Sri Rám is ongeëvenaard. Nadat Shri Rám in de strijd tegen Rávan was geslaagd, reikte de Heer geschenken aan iedereen uit om de overwinning te vieren, maar Hij bood zichzelf aan Hanumán ji als  geschenk aan.  Shri  Ráma zei tegen Hanumán: “Wat je  voor Mij hebt gedaan, is gewoon onmetelijk, Ik ben je eeuwig dank verschuldigd, Ik zegen je dat je onsterfelijkheid verkrijgt en een” chiranjeev “bent. Mensen die voor Me buigen, zullen ook voor je moeten buigen, Hanumán. Overal waar over de glorie van Ráma wordt gesproken, zal  ook de glorie van Hanumán worden vermeld.

Er wordt vaak gedacht dat Shri Hanumán  “ásathya” (onmogelijk) tot “sathya” (mogelijk) kan bekeren. Dat is heel treffend weergegeven in de volgende shloka:

Sarva Kalyána Thadharam Sarvabath Ganámarudham

Abhara karunámurthim Anjaneyam namayaham

Ásathya sadágam swamin Ásathyam dava kimvada

Rámadhoota krupasindho Mathkaryam sadáya prabho.

De Hanumán Chalisá wordt het beste ’s morgens en’ s avonds gereciteerd. Terwijl je het reciteert, is het goed om de persoonlijke hygiëne te handhaven. ‘S ochtends kan de hymne worden gereciteerd vlak na het nemen van een bad. ‘S avonds kan men de handen en benen en het gezicht wassen en vervolgens gaan zitten om de Chalisá te reciteren. Het duurt minder dan 10 minuten om deze hymne te reciteren. Veel kinderen en volwassenen kunnen de Hanumán Chalisá uit hun hoofd reciteren. Is dat niet geweldig?

Het verhaal gaat dat  Tulsi Dás de toenmalige keizer Aurangzeb in Delhi ging ontmoeten nadat hij een visioen van  Sri Ráma had gekregen in Gokulá, de geboorteplaats van  Sri Krishna. De keizer daagde Tulsi Dás uit om Sri Ráma aan hem te laten zien. Toen Tulsi Dás antwoordde dat het niet mogelijk is zonder echte toewijding aan Ráma, werd hij gevangen gezet door Aurangzeb. In de gevangenis zou Tulsi Dás de prachtige verzen van de Hanumán Chalisá hebben geschreven.

Toen hij de Hanumán Chalisá in de gevangenis voltooide, wordt gezegd dat een leger apen de stad Delhi bedreigde. De keizer probeerde zonder succes de apen met zijn troepen te controleren. Uiteindelijk zou hij  zich gerealiseerd hebben dat de dreiging van de aap een uiting was van de toorn van Hanumán, de apengod. Hij liet Tulsi Dás vrij en drong er bij hem op aan om in deze ernstige zaak in te grijpen en onmiddellijk na de bevrijding van Tulsi Dás stopten de apen hun onheil  .

Tulsi Dás zegt in de Chalisá dat wie de volledige toewijding aan Hanumán bezingt, de genade van Hanumán zal hebben. In Noord-India, is het een zeer populaire overtuiging dat het chanten van de Hanumán Chalisá Hanumán’s goddelijke interventie in ernstige problemen aanroept, inclusief die met betrekking tot boze geesten en dit geloof is gebaseerd op de claim die in de Chalisá zelf is gemaakt.

Weet je nog hoe Hanumánji, Shri Ráma hielp om alle obstakels te overwinnen en Rávana te verslaan? Op dezelfde manier wordt geloofd dat Shri Hanumán hen te hulp komt die oprecht bidden met gelijkgestemde toewijding.

Dus, vrienden, geloof in de wonderbaarlijke krachten van Shri Hanumán, heb volledig vertrouwen in hem en ervaar de verandering van binnen! Vergeet niet ! Blijf de Hanumán Chalisá chanten zonder  onderbreking.

door G. Venkatesh

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *