Waarom doen wij Hindoestanen Árti

Tegen het einde van iedere rituele aanbidding (púja of bhajan) van de Heer, geëerde gast of een heilig verwelkomen, voeren wij Árti uit. Dit gaat gepaard met het luiden van de bel en soms door zingen, het spelen van muziekinstrumenten en klappen.
Het is een van de zestien stappen (shodasha upachára) van het púja ritueel. Het wordt aangeduid als de brandende lamp in de rechterhand, waarover we kloksgewijs een cirkelende beweging maken, de gehele vorm van de Heer van het licht.
De hele vorm van de Heer wordt geopenbaard. Als we de handeling van de cirkelende bewegingen hebben uitgevoerd, zingen we in onszelf of hardop en bekijken we de prachtige vorm van de Heer, de vorm van het licht. Aan het einde van de Árti plaatsen wij onze handen over de vlam en raken wij vervolgens zachtjes onze ogen en de bovenkant van ons hoofd aan.
We hebben dit ritueel tijdens onze kindertijd meegemaakt, maar waarom doen we nou eigenlijk Árti?
Als we de Heer van de liefde aanbeden hebben (door abhisheka uit te voeren en het versieren van het beeld met delicatessen en het aanbieden van fruit) zien we de schoonheid van de Heer in al zijn glorie. Onze gedachten zijn gericht op elk onderdeel van de Heer als het lichtje aan het branden is. Het is verwant aan meditatie met open ogen, om zijn schoonheid te ervaren. Het zingen, klappen, luiden van de bel, etc. duiden op vreugde en voorspoed, die de visie van de Heer begeleidt.
Árti wordt vaak uitgevoerd met kamfer. Dit heeft een spirituele betekenis. Wanneer kamfer wordt aangestoken, brandt het uit zichzelf helemaal op, zonder dat het een spoor achterlaat. Het vertegenwoordigt onze inherente neigingen (vásanas). Wanneer we een lichtje aansteken, verlicht het vuur de kennis van de Heer, onze vásanas brandt helemaal uit en het laat geen enkel spoor van ego achter. Dit zorgt voor een gevoel van individualiteit en dat houdt ons van de Heer gescheiden.

Wanneer de kamfer brandt, onthult het de glorie van de Heer. Er ontstaat een aangename geur, zelfs terwijl het geofferd wordt. In onze spirituele voortgang, zelfs als we de Guru en de samenleving dienen, moeten we alles wat we hebben gewillig opofferen, om zo de ‘geur’ van de liefde naar iedereen te verspreiden. We wachten vaak een lange tijd om de Heer te zien, maar wanneer de Árti daadwerkelijk wordt uitgevoerd, sluiten wij automatisch onze ogen alsof we bij onszelf naar binnen kijken. Dit is om ons eraan te herinneren dat ieder van ons een tempel is van de Heer.
Net zoals de priester de gedaante van de Heer onthult als de Árti vlam tevoorschijn komt, zo openbaart ook de Guru ons de goddelijkheid in ieder van ons met behulp van de ‘vlam’ van kennis. Aan het eind van de Árti, plaatsen wij onze handen over de vlam en raken we onze ogen en de bovenkant van ons hoofd aan. Dit betekent: kan het licht dat verlicht is door de Heer, oplichten in mijn visie. Kan mijn visie goddelijk worden en mijn gedachten edel en mooi.
De filosofische betekenis van Árti strekt zich verder uit. De Zon, Maan, sterren, Bliksem en Vuur zijn de natuurlijke bronnen van licht. De Heer is de bron van deze wonderlijke verschijnselen van het universum. Het is te danken aan hem alleen dat al het andere bestaat en verlicht wordt. Als we het licht van de Heer met de Árti aansteken, richten we onze aandacht op de bron van al het licht, die symbool staat voor de kennis en het leven.
De Zon is de godheid van intellect, de Maan is de godheid van de geest en het Vuur van meningsuiting. De Heer is de allerhoogste, Hij zorgt ervoor dat ze allemaal worden verlicht. Zonder Hem, kan het verstand niet denken, een geest niet voelen en een tong niet spreken. De Heer is voorbij het denken, intellect en spraak. Daarom zingen wij het volgende gebed tijdens het uitvoeren van Árti:

Na tatra Suryo bháti na
Chandra tárakam
Namá vidyuto bhánti kutoyamagnib
Tameva bhántam anubháti sarvam
Tasya Bhasa sarvam idam vibháti

Hij is daar waar de zon niet schijnt
Noch de maan, sterren en bliksem
Wat dan te spreken van deze kleine vlam (in mijn hand)
Alles schijnt pas na de Heer
Door zijn licht, worden wij allemaal verlicht.

Bron: http://www.laxmiguru.com/waarom-doen-wij-hindoestanen-aarti/