Waarom heb je geen eetlust als je ziek bent?
Gezond
Om gezond te blijven, moeten we gezond eten. Niet te veel maar ook niet te weinig. Toch gebeurt er iets opmerkelijks als we ziek worden: de eetlust kan zomaar verdwijnen.
Wie afgelopen winter door een griepvirus werd getroffen, zal het herkennen: de interne Bourgondiër gaat op non-actief en zelfs het consumeren van een enkele boterham of banaan wordt een opgave. Heeft dat verdwijnen van eetlust soms een functie voor ons herstel? Kun je griep wellicht uithongeren?
‘Bij ziekte wordt het lichaam gemobiliseerd om de ziekmaker (het virus of de bacterie) onschadelijk te maken en schade aan het lichaam te herstellen’, zegt Janny Dekker, huisarts te Groningen en ook werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Die stoffen zorgen ervoor dat alles ingezet kan worden om de ziekte te bestrijden
–Janny Dekker, huisarts
Dit gebeurt door middel van stoffen in het brein die de immuunafweer activeren, cytokines geheten, legt Dekker uit. ‘Die stoffen zorgen er door vermindering van de eetlust voor dat er minder energie naar de spijsvertering gaat en alles ingezet kan worden om de ziekte te bestrijden.’
In het Engels bestaat er zelfs een gezegde voor: ‘Feed a cold, starve a fever’. Toch is dat niet hoe het werkt: jezelf bewust uithongeren in de hoop sneller beter te worden is geen goed idee volgens Dekker. Daarvoor is de werking te complex.
Een huisarts zal bij griep zeggen: alleen eten waarin je trek hebt en wat je kunt verdragen
Het verdwijnen van de eetlust hangt dan wel samen met de activering van het immuunsysteem; of je door vasten of calorische beperking (weinig eten) een immuunreactie kunt opwekken, is vooralsnog wetenschappelijk niet bewezen.
Een huisarts zal bij griep zeggen: alleen eten waarin je trek hebt en wat je kunt verdragen. Dat kan in de praktijk een weinig uitgebalanceerd menu van bouillon en waterijsjes (ieder zijn meug) opleveren. Bij een griepje van een week is dat geen probleem, maar bij ziekten die langer duren (chemotherapie bij kanker staat bijvoorbeeld bekend om het doen verminderen van de eetlust), kan hulp van een diëtist nodig zijn om ervoor te zorgen dat de patiënt voldoende goede voeding binnenkrijgt.
Ook een verminderd reukvermogen kan de eetlust negatief beïnvloeden
–Janny Dekker, huisarts
Bij zieke kinderen kan de lust tot eten zelfs meerdere dagen geheel afwezig zijn. Geen reden tot zorg, zegt Dekker. ‘Zolang ze maar genoeg drinken, want vocht heb je juist meer nodig als je griep hebt, vanwege de koorts die extra vochtverlies veroorzaakt door de hogere lichaamstemperatuur.’
Iets anders dat ook nog kan meespelen bij griep of verkoudheid is een verminderd reukvermogen (door de ontsteking van het neusslijmvlies), zegt Dekker. Omdat de ‘smaak’ van eten grotendeels door de geur wordt bepaald, kan dat de eetlust ook negatief beïnvloeden.
Bron: http://www.volkskrant.nl/4487802?utm_source=VK&utm_medium=email&utm_campaign=20170418%7Cochtend&utm_content=Waarom%20heb%20je%20geen%20eetlust%20als%20je%20ziek%20bent?&utm_term=35946&utm_userid=fc84ba65-7330-4eff-8bfc-b29c7d54a05f