Waarom het logisch zou zijn voor Kim Jong-un om als eerste atoombom af te vuren

Het lijkt vooral een kamikazeoperatie als de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un een atoombom zou lossen. Is er dan wel een realistische dreiging voor een kernoorlog? Toch wel, vindt prof. Vipin Narang van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology zou het perfect logisch vinden als Pyongyang toch die eerste atoombom afvuurt.

Viping Narang is professor in de politieke wetenschappen, gespecialiseerd in nucleaire strategie. In de Washington Post schrijft hij dat hij voor Kim Jong-un een rationele zet zou zijn om kernwapens in te zetten. Ook al lijkt de dictator zo verzeild te geraken in een oorlog die hij nooit kan winnen. “Maar hij zal niet eerst Amerikaanse steden viseren”, aldus Narang. De expert heeft het over de doctrine van ‘asymmetrische escalatie’ die vaak door zwakkere staten gebruikt wordt. Hij zegt dat Frankrijk er tijdens de Koude Oorlog handig gebruik van maakte om de sterkere Sovjet-Unie af te houden. En Pakistan doet vandaag hetzelfde tegen het machtigere India.Narang schrijft: “Het basisidee bestaat erin om één set atoomwapens in te zetten om een conventionele invasie af te wenden, en om tegelijkertijd een arsenaal krachtigere wapens met een groter bereik, die de vijandige steden kunnen bedreigen, achter de hand te houden om nucleaire vernietiging af te ketsen.” 

Kim Jong-un rekent er volgens Narang dan op dat de VS niet het verlies van een grote Amerikaanse stad zullen riskeren om van hem af te geraken. Landen als Irak en Libië, zonder kernwapens, ondergingen een ander lot. Tijdens de Koude Oorlog wérkte die wederzijdse afschrikking, ook al waren er zeker enkele ‘close calls’.

Toch is de situatie van Noord-Korea anders, omdat het land de VS niet compleet kan verwoesten terwijl dat omgekeerd wél het geval is. Daarom moet, volgens Narang, Pyongyang als eerste kernbommen inzetten tegen doelwitten als de Andersen Air Force Base in Guam en andere bases van geallieerden in Japan en Zuid-Korea. Die moeten aangepakt worden met kernwapens om voldoende schade aan te richten.

De professor stelt dat dit niet noodzakelijk de totale vernietiging van Noord-Korea zal veroorzaken. De VS zullen twee keer nadenken om Noord-Korea plat te bombarderen, omdat ook in hun grote steden miljoenen doden kunnen vallen.

Kim Jong-un zou er volgens Narang kunnen op gokken dat als hij niet zelf eerst toeslaat met nucleaire wapens, hij dan sowieso niet kan winnen. Omgekeerd, maakt hij wél een kans om strijdend te overleven.

Narang wijst er wel op dat deze mogelijke strategie van Kim Jong-un – die hij dus niet irrationeel vindt – hoe dan ook risicovol blijft. Het kernwapenarsenaal van Noord-Korea is vooralsnog klein en kwetsbaar. En de VS zullen er in een oorlog alles aan doen om zo veel mogelijk nucleaire systemen op te blazen.

Volgens Narang zou een soort van koude oorlog tussen Noord-Korea en de VS kunnen werken. Maar het afwenden van een echte oorlog kan enkel als dat langs beide kanten gebeurt. “We kunnen Noord-Korea dan ook niet langer met een aanval bedreigen zonder een nucleair treffen te riskeren”, besluit hij.

Bron: HLN.be