Waarom Indiërs een hoger risico hebben op Diabetes Mellitus

Uit een studie blijkt dat in vergelijking tot de ontwikkelde landen, de middenklasse in India en andere ontwikkelingslanden dankzij hun ondervoede voorouders, meer vatbaar zijn voor Diabetes type 2, obesitas en harten vaatziekten.

Volgens de WHO zal India in 2030 80 miljoen mensen hebben met diabetes.

Volgens onderzoekers is diabetes gekoppeld aan de voeding van de voorouders. (De vergelijking wordt gemaakt dat dieren bij het eten van een ‘normale’ voeding zwaar worden als hun ‘voorouders’ meerdere generaties ondervoed zijn geweest). Mensen in ontwikkelingslanden zijn generaties lang geconfronteerd geweest met ondervoedingen ondergaan nu grote veranderingen in levensstijl. Dit draagt thans bij tot vele metabolische aandoeningen, hoewel de onderliggende mechanismen onduidelijk blijven, aldus de studie. Toenemende welvaart in ontwikkelingslanden is gepaard gegaan met een plotselinge toename van de calorieinname.

Echter, de epigenetische opbouw van hun bevolking, waarin veranderende omgevingsfactoren wijzigen hoe de genen van de bevolking worden uitgedrukt, heeft deze dieetveranderingen niet gecompenseerd. M.a.w. hun lichamen zijn nog steeds gebouwd voor ondervoeding, met als gevolg dat zij vet opslaan op een manier die meer vatbaar is voor obesitas en de daaruit voortvloeiende ziekten, dan bij populaties die verschillende generaties een “normaal” dieet gebruiken. Het bovenstaande werd ook bevestigd door een 12jaar durende studie van twee groepen ratten, waarbij de 1ste groep 50 generaties was ondervoed en daarna op een normaal dieet voor twee generaties werd gezet. De 2de (controle) groep kreeg 52 generaties een normaal dieet. Aan het eind van de studie blijkt dat de nakomelingen van de 1ste groep die werden blootgesteld aan een normaal dieet, 8 keer meer kans op diabetes en meer stofwisselingsafwijkingen ontwikkelden in vergelijking met de controlegroep.

Hun ongunstige metabole toestand werd niet teruggedraaid door 2 generaties van voedingsstofherstel d.m.v. een normaal dieet. In plaats daarvan slaat deze nieuwe welvarende bevolking overtollige voedingsstoffen op als vet, wat leidt tot een toename van obesitas, harten vaatziekten en risico op diabetes (in vergelijking met hun tegenhangers in de ontwikkelde wereld).

Studies in India hebben verder aangetoond dat lage circulerende B12 en hoge foliumzuurniveaus worden geassocieerd met insulineresistentie en type 2 Diabetes.

Bron: ET Healthworld.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *