Waarom je een ontbijt niet moet overslaan
Een onderzoek over ontbijt maakte deel uit van NHANES III, een groots onderzoek op het gebied van diëten.
Mensen die de dag beginnen met een ontbijt merken de voordelen hiervan, waar de mensen die het ontbijt overslaan niet van op de hoogte zijn. Als ontbijt worden van nature meer vezelrijke producten genuttigd, z.a.: brood, crackers, cornflakes, melk of yoghurt, vruchtensap, thee, koffie.
Deze vezelrijke producten zijn vaak vetarm en voorzien je van vitaminen en mineralen. Mensen die zonder ontbijt de deur uit gaan hebben de neiging dit later op de dag over te compenseren door meer energierijke, vette producten te gebruiken, vooral bij het middageten. Ook bestaat het risico op het krijgen van hypoglycaemie (te lage bloedsuikers), vooral bij diabeten. Want vaak heb je ongeveer 12 uren niet gegeten na het laatste avondmaal; en dat is te lang als je ook nog bloedsuikerverlagende medicijnen inneemt. Bovengenoemd onderzoek toont aan dat kinderen en tieners die gewend zijn een ontbijt te nemen, slanker zijn dan hun leeftijdgenoten die zonder iets te eten de deur uitgaan.
Waarom wordt het ontbijt overgeslagen?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen van deze tijd en alle leeftijden het ontbijt overslaan z.a.: gebrek aan tijd, gebrek aan planning, het idee dat één maaltijd minder ook minder calorieën betekent en dus beter voor het gewicht, “ik kan zo vroeg ’s morgens niet eten” wordt vaak gezegd.
Het is een kwestie van plannen
De volgende tips kunnen je eraan wennen een echte “ontbijter” te worden.
- Bedenk van tevoren wat je bij het ontbijt zal eten en zet dit op je boodschappenlijstje.
- Zet de wekker 15 minuten eerder, zodat je ook tijd hebt om een simpel en voedzaam ontbijt te nemen.
- Ontbijt niet te laat; ontbijt altijd eerst voor je begint aan je dagelijkse activiteiten, hetzij thuis of buitenshuis. Zo voorkom je hypoglycaemieen begin je energiek met je werk.
Neem lichte, vetarme, vezelrijke ontbijtproducten z.a.:
Vers fruit of vruchtensap; vezelrijke granenproducten z.a.: havermout, muesli, cruesli, cornflakes; halfvolle melk of yoghurt; volkoren brood licht beboterd met beleg.
Bron: o.a. www.gezondheid.rubriek.nl