Wat is de essentie van de Bhagavad Gita

Van 24 tot en met 28 april ,wordt in de conferentie zaal van de Medische Faculteit van de ADEK , reeds voor de 5e maal een 5 daagse Bhagavad Gita Seminar gehouden. U kunt er nog naar toe. Aanvang: 18 uur.

Hier is wat achtergrond informatie over de Bhagavad Gita .
Een grote krijger Arjun, die tegen het onrecht strijdt, wordt plotseling overwonnen door verdriet. Hij moet een oorlog voeren tegen iedereen om wie hij gaf – zijn neven, leraren, ooms, klasgenoten. Door de emoties overmand, zoekt hij een uitweg om de oorlog te voorkomen.
Daarop neemt zijn guru Shri Krishna hem op een les door het leven. In 18 hoofdstukken geeft de Gita een intense analyse van het leven, emoties en ambities. Hier een poging tot samenvatting.

Wat leren wij uit de Bhagavad Gita ?

Veel plezier in uw werk.
Veel van ons kijken naar het resultaat als we werken. Wat de Gita zegt is dat het werk zelf aangenamer is dan de resultaten. Laat het fruit niet het doel van uw handelingen zijn, daardoor zal u niet verbonden zijn met het niet doen van uw plicht. Met andere woorden, geniet van het plezier van de reis meer dan alleen de bestemming. Grote artiesten, grote strijders en grote wetenschappers doen wat ze doen omdat het proces van creatie zelf zo aangenaam is voor hen. Als je deze artiesten observeert hoe die hun werk doen, dan zien wij dat de actie glorierijker is dan wat het eindresultaat zou kunnen brengen.

Beheersen van de emoties.
Een goed deel van de Gita gaat over het beheersen van emoties en hechting . Paniek en emotionele aanvallen kunnen een echte moordenaar zijn in veel beroepen, van strijders tot investeerders. De Bhagavad Gita maakt gebruik van honderden voorbeelden om mensen te kalmeren, om weerbaar te leren denken en de emotionele achtbaan te overwinnen, zelfs in het zicht van ontberingen. De ontwaakte wijzen roepen een persoon wijs wanneer al zijn intenties vrij zijn van angst over de uitkomst.
Hoe de emotionele rollercoaster te vermijden .
Het is gemakkelijker om te zeggen dat je kalm moet blijven, maar moeilijker om het te bereiken. De Gita gaat in op de praktische aspecten hoe de emotionele uitbarstingen te vermijden. Het suggereert een scala aan praktische dingen zoals Ashtanga yoga en de selectie van juiste voedingsmiddelen. De Gita categoriseert voedsel in 3 soorten – Sattva ((fruit, groene groenten, melk), Rajas (pittige voedingsmiddelen, steroïden) en Tamas (vetzuren, overblijfselen). Van Sattva ontstaat wijsheid en hebzucht uit Rajas, niet coherent , waanzin en onwetendheid ontstaan vanuit Tamas.

Niet het leven van een andere imiteren.
Een krijger kon het boerenleven zo vredig en gelukkig zien. Een boer kon het leven van de strijder zo energiek en actief zien. Aan het einde zijn beide even belangrijk. In plaats van naar het groene gras aan de andere kant te kijken , let er liever op om met je vaardigheden het beste te bereiken. Het is beter om je eigen lot onvolmaakt te leven dan om een perfecte imitatie van het leven van iemand anders te leven.

Zorg ervoor dat u uw doelen niet voorbij schiet vanwege imitatie.
Overmeesterd door verwarring, geven wij onze dromen en doelen op, zodat we een betere persoon kunnen zijn (een modern voorbeeld is van Facebook-status en peer-pressure). We worden afgehouden van ons doel, niet door obstakels, maar door een duidelijke weg naar een minderwaardig doel.

Behandel iedereen en alles gelijkwaardig.
De Gita besteedt een hoofdstuk over hoe iedereen hetzelfde te behandelen. Als je als je vriend of vriendin behandelt gelijk jezelve , heb je innerlijk minder schuld of emotionele spoken te bevechten . Hij alleen die waarlijk God ziet in elk schepsel , hij alleen berokkent geen schade aan zichzelf of anderen. ‘

Doe goed en kijk niet om.
Dit is een universele religieuze wijsheid . De Gita gaat hier echter heel diep in om dit onderwerp in zijn verschillende vormen te behandelen. Het maakt de materie veel praktischer en logischer dan het alleen maar als een moreel gezegde te erkennen . Een cadeau is puur wanneer het op het juiste moment en uit de juiste plaats van het hart aan de juiste persoon wordt gegeven, en wanneer we er niets voor terug verwachten.

Blijf altijd aan zet. Blijf niet steken in overanalyse.
Vooral onder de deskundigen hebben we een vooroordeel om meer kennis te verwerven dan kennis te nemen. We zoeken veel comfort in het praten en analyseren van dingen in plaats van erop te reageren en te handelen. De Gita doet een aanval op dat soort houding. De onvolwassenen denken dat kennis en actie verschillend zijn, maar de wijze zien ze als hetzelfde.

Loop nooit weg van je plicht.
Het meest waar de Gita over praat, is de nakoming van de plichten. Zodra u een plicht heeft , gebruikt u nooit een paralyse- analyse als excuus om weg te lopen van het doen van goede dingen. Je zou misschien een ander zijn plicht willen hebben, in plaats van de jouwe,ook al zou je de plicht van een ander heel goed kunnen doen. Of je zal in tegenstrijdigheid verdrinken. En er zal geen einde zijn aan je lijden.

Er is altijd een grotere kracht.
Vaak raken we verward en wanhopig. Wij denken dat alles hopeloos is en willen de handdoek in de ring gooien. We denken dat de slechte troepen zullen winnen en we er niets aan kunnen doen. De Gita zegt dat als je je plicht op de beste manier blijft volgen er altijd een grotere macht zal zijn, die de waarheid zal beschermen. Kortom, stop nooit de oorlog tegen het onrecht, alleen omdat je vijand zo formidabel inschat .

yada yada hi dharmasya
glanir bhavati bharata
abhyutthanam adharmasya
tadatmanam srjamy aham

Om de vrome te bevrijden en de misdadigers te vernietigen, evenals de principes van de waarheid te herstellen, kom Ik van tijd tot tijd op aarde.
Elementen van de Gita hebben een aantal leiders geïnspireerd, van Mahatma Gandhi tot Robert Oppenheimer (vader van de Atoom-bom) en creatieve werken die zoals Star Wars en Walden , en naar filosofische scholen zoals het Zen Budhisme.