Wat is Ayurveda?

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is zowel een levenswijze als een geneeskundig systeem dat in India en op Sri Lanka al meer dan 5000 jaar wordt beoefend en daardoor kan worden bestempeld als de oudste geneeswijze die de mens kent. Ayur betekent “leven en Veda betekent “weten”. Ayurveda is dus in de ruimste betekenis van het woord ‘kennis over het leven’. Deze kennis is afkomstig van de Veda’s, de oudste Indiase geschriften, waarbij men uitgaat van een holistisch mensbeeld. Leefwijze en voeding vormen een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische behandeling. Echter, ook met betrekking tot Ayurveda staat de tijd niet stil. Naast de traditionele onderzoeken zoals het afnemen van de anamnese (vragen naar de voorgeschiedenis van de patiënt), het invullen van een klachtenlijst en de polsdiagnose is daar nu ook de Ayurveda Bloedcel microscopie aan toegevoegd.

Een goede gezondheid ontstaat door een juiste balans van drie levensenergieën, Dosha’s genaamd, die een combinatie zijn van de vijf elementen (water, aarde, vuur, ether en lucht). Deze drie Dosha’s zijn Vata (bevat de elementen ether en lucht), Pitta (bevat het element vuur) en Kapha (bevat de elementen aarde en water). Onbalans zowel op geestelijk als op lichamelijk vlak leidt tot zwakte en ziekte. Te veel stress of vervuiling van het lichaam liggen doorgaans aan de basis van een groot aantal klachten. Meer evenwicht op geestelijk vlak en het lichaam ontdoen van gifstoffen (slakken), parasieten, schimmels, virussen en schadelijke bacteriën vormen volgens Ayurveda de weg naar een gelukkig en gezond bestaan.

Bijwerkingen
De bijwerkingen van de Allopathische medicamenten en symptoombestrijding maakt de mensen heel sceptisch. Meer en meer mensen vinden daardoor de weg naar Ayurveda

Kortom
– Ayurveda behandelt de gehele persoon, niet alleen de ziekte of de klachten.Ayurveda
– Ayurveda behandelt de oorzaken, niet de symptomen;
– Ayurveda verhoogt uw eigen zelfgenezend vermogen;
– Ayurvedische kruidenpreparaten kennen geen bijwerkingen;
– Ayurveda geniet enorme populariteit, niet alleen in India maar ook in het Westen;
– Ayurveda is wereldwijd het meest gebruikte gezondheidssysteem.

Disciplines
Ayurveda kent net zoals de gewone geneeskunde ook enkele disciplines zoals:
– Interne geneeskunde,
– Heelkunde (chirurgie),
– KNO (keel, neus en oor),
– Pediatrie (kindergeneeskunde),
– Gynaecologie en verloskunde,
– Fertiliteit, Viriliteit,
– Psychiatrie,
– Toxicologie,
– Prognose.

Verzeker u ervan dat u een volledig gekwalificeerde Ayurvedisch arts consulteert, bij voorkeur iemand die ook reguliere Geneeskunde heeft gestudeerd.

WHO
Let wel: De WHO (Wereld Gezondheids Raad) erkent Ayurveda sedert 1978 volledig als een officiële geneeswijze, met de opmerking dat ze vaak oplossingen biedt waar de Westerse geneeskunst ophoudt. Dit is iets waar wij erg trots op mogen zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *