Wat is het verschil tussen Yoga en Sanatan Dharm?

Wat is het verschil tussen Yoga en Sanatan Dharm?
Er is geen verschil tussen Yoga en Sanatan Dharm. Het zijn twee verschillende namen voor de zelfde spirituele gedachtegang. Sanatan Dharm is een spiritueel wereldbeeld. Het wordt vertaald als het eeuwige spirituele pad of als het pad van de eeuwige ziel. Yoga is Sanatan Dharm in de praktijk.
Over het algemeen wordt in het Westen Yoga gezien als de verschillende fysieke oefeningen van Hatha Yoga. De asanas (poses) worden gezien als het beoefenen van Yoga. Maar Yoga is veel meer dan een manier om lichamelijk flexibel, gezond en fit te worden. Yoga is een filosofie, en het belopen van een spiritueel pad. Het heeft een geschiedenis van tienduizenden jaren en een scala aan heilige texten met verschillende lijnen van Guru’s en leeraren die deze kennis hebben helpen ontwikkelen en overdragen van generatie op generatie.
Yoga en Sanatan Dharm zijn één
Als Sanatan Dharm de pad van de eeuwige ziel is, dan is Yoga het belopen van dit pad. Dit is waarom Hindoes die in woord en daad Sanatan Dharm belijden ook Yogi’s genoemd worden; beoefenaars van Yoga. Eén van de belangrijkste texten uit het Hindoeïsme, de Bhagvad Gita, wordt ook wel het boek van Yoga genoemd. Het is een handboek voor mensen om de spirituele wijsheid van het Hindoeisme toe te passen in het dagelijks leven en daardoor het pad van Yoga te belopen als Yogis.
Door elkaar bewust te maken dat er geen verschil is tussen Sanatan Dharm en Yoga, krijgen meer mensen de kans om toegang te krijgen tot de spirituele kennis die voor ieder mens is weggelegd.