Wat is lepra en wat kunnen de gevolgen zijn?

Lepra wordt ook wel de ziekte van Hansen genoemd, naar de Noorse arts Armauer Hansen. Hij was degene die in 1873 de bacterie ontdekte die lepra veroorzaakt: Mycobacterium leprae. De eerste verschijnselen van lepra zijn vaak één of meer vlekken op de huid waarin de patiënt geen gevoel meer heeft. Ook verdikte oorlelletjes of een doof gevoel in handen of voeten kunnen aanwijzingen zijn dat iemand aan lepra lijdt. Er werd gedacht dat deze ziekte er direct de oorzaak van was dat vingers en tenen afvielen, maar dat is niet zo! Maar hoe langer iemand lepra heeft en niet wordt behandeld, hoe meer zenuwen er defect kunnen raken. De functie die de zenuwen heeft – het overbrengen van signalen vanuit de huid naar de hersenen en vanuit de hersenen naar de spieren – wordt verstoord, waardoor er verlammingen ontstaan en verlies van gevoel. Aan de gevoelloze handen en voeten wordt geen pijn meer gevoeld, waardoor de patiënt niet gewaarschuwd wordt voor scherpe of hete voorwerpen. Vervolgens ontstaan er wonden, infecties en weefselverlies. Vingers en tenen worden korter en botten worden onherstelbaar beschadigd. Daarom moeten patiënten zo snel mogelijk behandeld worden, omdat de gevolgen anders onherstelbaar kunnen zijn. Sommige leprapatiënten zijn blind, doordat het hoornvlies in hun ogen ongevoelig is geworden, of door verlammingen waardoor zij hun ooglid niet meer kunnen sluiten en de ogen onherstelbaar beschadigd raken.
leprosy
Is lepra besmettelijk? Ja, lepra kan worden doorgegeven door de lucht, via hoesten en niezen. Mensen kunnen lepra krijgen als ze verzwakt zijn (door armoede, eenzijdig voedsel, slechte hygiënische omstandigheden) en (langdurig) in de nabijheid zijn van iemand met lepra. De incubatietijd van lepra is lang; het kan 5 tot 20 jaar duren voordat ontdekt wordt dat iemand lepra heeft. In de tussentijd kunnen anderen in de omgeving ook besmet worden. Nadat een leprapatiënt een paar dagen medicijnen heeft gebruikt is hij niet langer besmettelijk.

Is lepra te genezen? Ja! Lepra is volledig te genezen met Multidrug Therapy (MDT), een krachtige combinatie van de medicijnen. De duur van de behandeling varieert van 6 maanden tot 2 jaar, afhankelijk van hoe ziek de patiënt is. Als de medicijnen worden geslikt, worden de bacteriën gedood en houdt de verspreiding van de ziekte op. Maar reeds ontstane verminkingen kunnen niet genezen.

Dus voorkom onherstelbare schade en laat u op tijd behandelen!
Elk vlek is een onderzoek waard!