Wat leerde Lakshman van Rávana?
Rávana, alhoewel een Bráhman en goed opgeleid, werd gestraft door Shrí Ráma vanwege zijn ‘Ádhármische’ daden. Het is een feit dat Shrí Ráma erg onder de indruk was van Rávana’s kennis en wijsheid – daarom loofde Hij Rávana na hem verslagen te hebben en stuurde Hij zijn broer, Lakshman, om de zegeningen van de stervende Rávana te zoeken.
Shrí Ráma vroeg Lakshman om naar Rávana toe te gaan en iets over de wereld te leren, wat geen ander persoon hem zou kunnen leren, met uitzondering van Rávana.
Lakshman gehoorzaamde zijn broer’s bevel en stond vlakbij het hoofd van de stervende Rávana. Maar Rávana zei niets en Lakshman keerde terug naar Ráma. Vervolgens vertelde Ráma aan Lakshman dat wanneer je iets van een persoon wilt leren, je nooit naast zijn hoofd moet staan, maar alleen bij zijn voeten.
Lakshman ging opnieuw naar Rávana toe en deze keer stond hij vlak bij zijn voeten. Rávana die Lakshman aan zijn voeten zag staan, vertelde hem de Drie hoofdgeheimen die iemands leven succesvol kunnen maken.
- Het eerste wat Rávana tegen Lakshman zei was, dat men zo snel als mogelijk heilzaam werk moest voltooien en het ongunstige werk zo veel als mogelijk moest uitstellen. Hij steunde deze leer door te zeggen: “शुभस्य शीघ्रम्” (Shubhasya Shighram). Hij vertelde Lakshman dat hij Ráma niet herkende en stelde daarom de aankomst in de áshrama uit. Het gevolg hiervan was zijn nu hulpeloze toestand.
- Het tweede wat hij Lakshman leerde was om zijn vijand(en) nooit te onderschatten. Hij zei dat hij deze fout beging door de apen te zien als minder of incompetent en hij verloor de strijd tegen hen. Hij zei, toen hij Brahmá Deva vroeg om hem onsterfelijk te maken, hij vroeg dat niemand anders dan apen en mensen hem konden doden. Dit,omdat hij geloofde dat beide levende wezens niet in staat waren om hem te doden. Dit was zijn fout en hij leed nu aan de gevolgen van zijn onderschatting.
- Het derde en laatste wat Rávana aan Lakshman vertelde was dat men zijn eigen levensgeheimen nimmer aan niemand in de wereld zou moeten onthullen. Hier maakte Rávana ook een fout toen hij Vibhishan het geheim van zijn dood vertelde. Rávan wist dat dit zijn grootste fout in zijn leven was.
Samenvattend:
Wanneer u besluit iets te doen, voltooi het dan snel. Ik had de belofte afgelegd dat ik de hele nectar van de maan zou halen en de demonen zou laten drinken. Ik zou een trap bouwen van Lanka naar de hemel. De demonen konden naar de hemel en terug, wanneer ze dat wilden. Maar het lot wilde dit niet en mijn belofte bleef onvervuld. Lakshman, beschouw je vijand nooit als kleiner dan jij. Zelfs de kleinste wonden kunnen ongeneeslijk worden. Zelfs de kleinste vijand kan de vernietiging veroorzaken. Het eerste beleid van oorlog is dat je je vijand nooit je geheimen laat kennen. Zelfs als iemands eigen broer het geheim openbaart, vergeef het hem dan niet. De oorlogstechnieken moeten worden aangepast op basis van tijd en omstandigheden. Oorlog is destructief. Men verliest alleen in een oorlog. De persoon die zichzelf groter acht dan de wereld, ontmoet het lot als van mij. Lakshman, je moet doen wat goed is voor je koninkrijk. Zelfs geleerde mensen wijken af van het pad van de waarheid, wanneer ze door het ego worden beïnvloed. Ego betekent duisternis. Het brengt de mens tot vernietiging.
Rávana vertelde Lakshman ook over politiek en staatsmanschap:
- Wees nooit de vijand van je wagenmenner, je poortwachter, je kok en je broer, ze kunnen je op elk moment schaden.
- Denk niet dat je altijd een winnaar bent, zelfs als je altijd wint.
- Vertrouw altijd de minister, die kritiek op je heeft.
- Denk nooit dat je vijand klein of machteloos is, zoals ik dacht over Hanumán.
- Denk nooit dat je de sterren te slim af bent, ze zullen je brengen waar je voor bestemd bent.
- Zowel liefde als haat voor God, moet immens en sterk zijn.
- Een koning die graag glorie wilt winnen, moet hebzucht onderdrukken zodra hij zijn hoofd opheft.
- Een koning moet de kleinste kans verwelkomen om goed te doen voor anderen, zonder de minste uitstelgedrag.
Na Lakshman te hebben verlicht met wijsheid, inclusief politiek en staatsmanschap, blies Rávana de laatste adem uit . Er kwam een licht vanuit de lucht in Rávana. Vervolgens steeg Rávana’s ziel in de vorm van een vlam op. Rávana noemde Ráma’s naam en sterf. Lakshman boog voor Rávana en keerde terug naar Ráma.
Jai Shrí Ráma!!
Bron:
https://www.speakingtree.in/blog/what-did-lakshman-learn-from-ravana
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!