Wat leren we van andere landen ? Case Colombia

Colombia is al enige jaren bezig met internationale hulp de coca boeren en vooral hun nageslacht om te scholen tot  het planten van ‘low risk high profit commodities’ w.o suikerriet, rijst,  bamboe voor de woning en meubel industrie, koffie, cacao  etc. Met Amerikaanse steun worden de  planters, tussenhandelaren  en opkopers van cocaine in het Amazone gebied en de  Atlantische zone gedemotiveerd  cocaine  te produceren en  exporteren naar de VSA  en Europa. Boeren  en vooral  hun kinderen worden andere diciplines bijgebracht op vooral middag- en weekendscholen.                       

PRO Colombia is het overheidsinvesteringsburo dat internationaal naar investeerders zoekt teneinde  werkgelegenheid te creëeren. Landelijk wordt onderzoek gedaan naar de export potenties  van bloemen en fruit. In oktober vorig jaar  KennisKring reeds geïnformeerd over diverse sectoren. Fruit varieteiten en rassen worden wetenschappelijk door de Agro universiteit van Bogota en vele promotie  instituten bestudeerd en aan de coca boeren voorgehouden om  hun arealen daarmee te beplanten. Dagelijks zijn er  chartervrachtvluchten van fruit en groente naar de VSA en Europa.   

                    

 Suriname is zeer geïnteresseerd in hun exotische fruitprogramma waar er met optimale zaad en kweekmethoden goede resultaten worden geboekt. Een zuurzak groeit tot max. 45 kg!

KennisKring  hoopt dat Surinamers en lokale bedrijven ook de voor de export gewilde variteiten zullen planten en exporteren en dat beleidsmakers incentives zullen geven aan boeren en  exporteurs en ook de luchtvrachttarieven omlaag zullen brengen. Door produktie en export te verhogen dalen  de criminaliteit en valuta koersen en wordt  het vertrouwen zowel nationaal als internationaal vergroot.                       

Een gedegen studie is vereist  om dit concept voor Suriname klaar te maken . Proefzaden zijn gratis verkrijgbaar of kunnen  via Google  of AraTravel (437888) op ‘ cost to cost’ basis  besteld worden. Suriname moet haast maken daar de Dominicaanse Republiek ook haar boeren stimuleert en klaarmaakt voor  deze onverzadigbare miljarden USD markt . Suriname is aan zet.

Dit verslag is mogelijk dankzij de Pro Columbia organisatie en de Surinam Airways.

KennisKring.

Bogota, 27 feb 2017