Wat men moet weten bij het gebruiken en planten van Tulsí !

Tulsí of basilicum is volgens het Hinduïsme een heilige plant. De  Tulsí is in bijna elk Hindú  huishouden te  vinden. De Tulsí plant wordt beschouwd als een aardse manifestatie van de godin Tulsí, die een grote devoot van Vishṇu Bhagván was.

Tulsí of Tulasí geldt als de incarnatie van de godin Lakshmí en symboliseert bescherming, gezondheid en vruchtbaarheid. Tulsí betekent in het Sanskrit onvergelijkbaar. Het bezit van een plant brengt gezondheid en geluk. Tulsí komt in 2 variëteiten voor, één met rode bladeren en één met groene. De rode, Krishṇa Tulsí, heeft een sterkere geur en komt oorspronkelijk uit India. Dit kruid wordt tegenwoordig op grote schaal in Suriname geteeld. In de Surinaamse volksgeneeskunde wordt het sap van de bladeren gebruikt tegen schorpioenen- en slangenbeten. De groene, Shrí Tulsí, kan gebruikt worden in Thaise gerechten.

Tulsí beschermt het huis en de bewoners tegen boze geesten, haar reinigende kracht (aura) reikt tot 3,2 km rond de plant.

De Tulsí is ook bekend als een wonderplant, omdat het verschillende geneeskrachtige eigenschappen heeft .

Als Indiaas huismiddel wordt het vermengd met gemberpoeder en gezoet met honing gedronken als  thee, Joshándá, bij griep, verkoudheid, bronchitis en hoesten. Deze tweemaal per dag gedronken, geeft snel verbetering. Een thee getrokken van de gedroogde bladeren wordt toegepast bij bronchitis en diarree.

In de Áyurvedische geneeskunde is Tulsí van grote betekenis om haar opmonterende en ontspannende werking, het is een balsem voor de geest in moeilijke levensfasen. Uitwendig wordt het gebruikt tegen huidziekten en ringwormen. Uit de verhoute stengels en zaad worden málá’s gemaakt die de drager nieuwe energie geven en bij ziekte de genezing stimuleren. Ook het nuttigen van de wortels zou veel energie geven en het immuunsysteem sterken. Áyurvedische heelmeesters laten het sap van de plant drinken bij darminfecties, huidziekten en allergieën.

Tulsí essentiële olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van het blad, het is een zoet kruidige heldergele olie. De olie heeft naar opvatting van aromatherapeuten veel verschillende heilzame werkingen. Zij zijn van mening dat deze olie anti-bacteriële, slijmoplossende en zweetdrijvende eigenschappen heeft en o.a. gebruikt kan worden bij koorts, hoesten, infecties aan de ademwegen, stress, artritis, krampen, depressies, huidinfecties, snijwondjes, hoofdpijn, keelpijn, ringworm, verkoudheid, insectensteken.

Hier enkele eigenschappen  van de  Tulsí:

 • Men moet Tulsí-bladeren niet aan een Shivling offeren. Tulsí was de vrouw van demon Shankhcúr, die werd gedood door Shiva Bhagván. Daarom is het aanbieden van Tulsí-bladeren aan Shiva verboden.
 • Het is niet goed om Tulsí-bladeren op zondag en Ekádashí te plukken. Dit moet vermeden worden.
 • Zorg ervoor de uitgedroogde Tulsí-plant in een rivier of kreek met stromend water te gooien . Vermijd ook een droge Tulsí-plant te behouden, want dit brengt pech. Vervang deze onmiddellijk met een nieuwe.
 • Omdat de Tulsí een vrouwelijke plant is, moet het niet omringd worden door doornige planten als cactus etc.
 • We hebben allemaal onze moeders of ouderen in de familie gezien die de Tulsí Vrindávan in de vroege ochtend deden. Er is een medicinale reden hiervoor. De Tulsí zit vol met zuurstof en één ademhaling kan verschillende infecties in het lichaam doden. Probeer ook tijdens de avonden een diyá in de buurt ervan aan te steken.
 • Volgens Vástu moet de Tulsí-plant in de noordelijke of noordoostelijke richting van uw huis worden geplaatst. Het balkon is ook geschikt om een Tulsí plant te plaatsen.
 • Het houden van een Tulsí-plant verwijdert negatieve energie en dosha’s. Vermijd daarom dingen zoals bezems, vuilnisbakken en ander dergelijk materiaal in de nabije omgeving.
 • Tenslotte is het gezond  om Tulsí-bladeren te consumeren. Het wordt gebruikt als een natuurlijk medicijn om verkoudheid te genezen. Het consumeren van twee tot drie Tulsí-bladeren in de ochtend verhoogt dus de immuniteit en houdt infecties op een afstand.
 • Respiratoire voordelen van Tulsí: Kook een paar bladeren van Tulsí in ongeveer een halve liter water. Drink deze Tulsí thee of gebruik het als gorgeldrank voor minstens 3 keer per dag. U kunt ook kruidnagel toevoegen voor veel meer extra voordelen.
 • Verlicht koorts: De antimicrobiële eigenschappen van de Tulsí bladeren maken het een geweldige procedure voor koorts. Zoals we weten, is koorts niet een aandoening op zich. In werkelijkheid wordt het veroorzaakt als gevolg van virussen, microben, schimmels, protozoa of als gevolg van allergenen. Tulsí is vrij effectief in het terugdringen van de temperatuur en kan veilig worden gebruikt met jonge kinderen. Het beschermt ook tegen malaria en knokkelkoorts. De bladeren kunnen worden gekookt in een halve liter water, met honing en melk. Dit kan om 2-3 uren gegeven worden voor het terugdringen van de koorts.
 • Nuttig voor de nieren: Tulsí sap en honing drinken gedurende 6 maanden kan helpen bij het verdrijven van een niersteen die kleiner is dan 5 mm via de urinewegen.
 • Krachtig voor poriën en huidaandoeningen: Het Tulsí sap zou kunnen helpen bij de genezing van de poriën en de huidstoornissen ringworm en leucoderma. Tulsí bladeren kunnen worden gebruikt als kompres op de geïnfecteerde plek om de huid te genezen.
 • Cardiovasculaire positieve aspecten: Het kan het cholesterolgehalte in het bloed verlagen en voordelen hebben voor het hart. Zijn antioxidant kwaliteiten beschermen het hart tegen volledig vrije radicalen schade. Standaardinname van Tulsí thee vermindert ook hoge bloeddruk.

 

Bron:

http://www.anthemis.nl/aroma/tulsi.htm

http://snelafvallen101snelafvallen101.org/%EF%BB%BFtulsi-wellness-toegevoegd-voordelen-hoe-het-te-gebruiken-en-de-relevantie-in-het-hindoeisme/

http://zeenews.india.com/and-more/things-to-keep-in-mind-while-planting-tulsi-at-home_1959574.html

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *