Wat is schoonheid volgens Áyurveda?

Schoonheid heeft volgens de oude áyurvedische wijsheid te maken met hoe levendig en hoe jeugdig men is en zich voelt. Het lichaam wordt natuurlijk met de tijd ‘ouder’, maar dit verouderingsproces versnelt door ongezond leven en verlangzaamt door een gezond leven.

In Áyurveda gaat men er vanuit dat je met bepaalde technieken en remedies het verouderingsproces kan stoppen of zelfs deels kan terugdraaien. Verjongingskuren spelen daarom in Áyurveda een belangrijke rol.

Een belangrijk onderdeel daarvan is natuurlijk het onderhouden van en aandacht schenken aan de huid, een van de belangrijkste organen van ons lichaam. Maar uiterlijke schoonheid bestaat uit meer dingen dan een mooie huid: lichaamsvorm, kwaliteit van haren en nagels, een sierlijke gang, de meer subtiele uitstraling van levensvreugde en vitaliteit, ze spelen allemaal een rol. Áyurveda beschouwt daarom schoonheid als iets dat voortkomt uit een algemene goede lichamelijke gezondheid en passende dagelijkse lichaamsverzorging. En het is dus veel meer dan slechts een cosmetisch gebeuren. Iemands huid weerspiegelt de kwaliteiten die bij iemands basisconstitutie behoren. Net zoals bij een bepaalde basisconstitutie een afgestemd dieet en levenswijze behoren om die basisconstitutie in balans te houden, zo dient ook de huid op een op de basisconstitutie afgestemde manier verzorgd te worden, nadat de meer tijdelijke verstoringen op een juiste manier verholpen zijn, of voordat enige problemen zich manifesteren.

Los van de huidverzorging – waar de nadruk in eerste instantie ligt op het ‘behandelen’ van de meer tijdelijke en oppervlakkige condities – dient de ondersteuning van de algehele gezondheid – voor de lange termijn – altijd te worden afgestemd op Prakriti, de basisconstitutie. Wanneer het lichaam als geheel meer met zichzelf in balans is, zal zich dat weerspiegelen in een gebalanceerde huid en in het weerstandsvermogen van de huid. 

Huidtypen
Áyurveda deelt huidtypen in volgens het principe van de drie dosha’s: váta, pitta en kapha. Deze dosha’s zijn verantwoordelijk voor alles wat met het lichaam te maken heeft. In ieder mens zijn ze gelijktijdig actief, maar hoe actief verschilt per persoon. Bij de één overheerst váta, bij de ander pitta of kapha. De overheersende dosha bepaalt welk type huid iemand heeft en welke verzorgingsadviezen gegeven kunnen worden.

Váta-huid
Een váta-huid is dun en droog en heeft behoefte aan voedende en vocht inbrengende schoonheidsproducten.

Pitta-huid
Een pitta-huid is van nature delicaat en (over)gevoelig. Hiervoor zijn er kalmerende en verzachtende producten.

Kapha-huid
De kapha-huid is dikker, steviger en vetter en heeft behoefte aan huidzuiverende producten, die de doorbloeding stimuleren.

 

drs. Amrika Anroedh, áyurvedisch practitioner