Weetjes over de Hindustaanse Immigratie
Het woord immigratie betekent dat je van een land in een ander land gaat wonen. Zo iemand wordt een immigrant genoemd. Dus de Hindustanen, die 151 jaar geleden uit India vertrokken om in Suriname te wonen en te werken, worden immigranten genoemd. Een emigrant is iemand die uit Suriname vertrekt om in een ander land te gaan wonen, bijvoorbeeld Nederland.
Na de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 werden arbeiders gehaald uit diverse landen om op de plantages te werken, de zogenaamde contractarbeiders. Zo kwamen ook Chinezen, Hindustanen en Javanen hier. Na hun contractperiode mochten ze terug naar hun land. Maar een deel koos ervoor om hier te wonen.
Hun nakomelingen zijn wij allen die nu hier wonen. Daarom hebben wij alle bevolkingsgroepen in Suriname en spreken wij van een multi-etnische samenleving.
* Op 5 juni 2024 is het precies 151 jaar geleden dat de eerste immigranten uit India in Suriname aankwamen.
* Op 5 juni 1873 kwamen 399 immigranten aan met het schip, dat Lalla Rookh heette; dit woord betekent tulpenwangige. Naar dit schip is een straat genoemd, namelijk de Lalla Rookhweg. Aan deze straat staat ook het Lalla Rookhgebouw.
* Het centrum, waar ze opgevangen werden, heette “koeli depot” en was gevestigd aan de Kleine Waterstraat.Daar staat nu ter herinnering aan deze plaats en aan onze voorouders het monument van “Baba en Mai” (vader en moeder).
* De Hindustanen werden “koelis” genoemd.Het woord “koeli” komt van het Engels woord “coolie” en betekent “sjouwer”. In India zie je vooral op de luchthavens coolies, die helpen met het sjouwen van de koffers van de passagiers.
* In 1916 kwamen de laatste 303 immigranten aan.
* Van 1873 tot en met 1916 kwamen er in totaal 64 schepen naar Suriname met in totaal 34304 immigranten. Hiervan is ongeveer een derde teruggekeerd naar India. De rest is gebleven in Suriname. De Hindustanen die dus nu en in Nederland hier wonen, zijn allemaal afstammelingen van die immigranten.
Bron: Sandesa
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!