Wereld Huisartsen Dag

De internationale huisartsenorganisatie WONCA heeft 19 mei uitgeroepen tot Wereld Huisartsen Dag (World Family Doctor Day). Deze dag bestaat sinds 2010 en benadrukt de rol en bijdrage van huisartsen in de gezondheidszorg wereldwijd. 

Deze viering is de perfecte gelegenheid om de centrale rol van huisartsen te erkennen bij de levering van persoonlijke, uitgebreide en voortdurende gezondheidszorg voor alle patiënten. Het is ook een kans om de vooruitgang die wordt geboekt in de huisartsgeneeskunde en de speciale bijdragen van eerstelijnszorgteams wereldwijd te vieren.

We zijn nu verheugd om het thema van dit jaar aan te kondigen: Family Doctors, Always There to Care! (Huisartsen, altijd klaar om te zorgen!)

De 3 pijlers van Wereld Huisartsen Dag 2022

ALTIJD (Always)

Huisartsen zijn altijd aanwezig en continuïteit is een fundamenteel kenmerk van hun werk. Ze bieden continu zorg in alle levensfasen van de patiënt, en tijdens de grote en kleine momenten. Continuïteit is ook aanwezig in de zorg door de continue follow-up van patiënten, waarbij afstemming met andere zorgniveaus en zorgprofessionals cruciaal is. Ten slotte vertegenwoordigt continuïteit hun constante voorbereiding en ontwikkeling van vaardigheden, ononderbroken onderzoek en het vermogen om zich aan te passen en veerkracht op te bouwen tegen veranderingen, technologieën, methodologieën en educatieve strategieën.

DAAR (There)

Huisartsen en eerstelijnsprofessionals zijn er, waar en wanneer dat nodig is. Altijd in de frontlinie — in oorlogen, gezondheidscrises en tijden van vrede. Ze maken deel uit van de gemeenschappen waarmee ze werken, bereiken proactief leden en betrekken hen daarbij, delen hun kernwaarden, creëren een unieke band met hun patiënten en bouwen vertrouwensbanden op.

ZORG (Care)

Het leveren van toegankelijke, rechtvaardige, duurzame en hoogwaardige zorg is de bestaansreden van Family Doctors. Huisarts zijn is zowel een voorrecht als een verantwoordelijkheid, altijd voor mensen zorgen en bieden wat nodig is voor hun welzijn en bescherming, de behoeften van hun patiënten identificeren om het fundamentele recht op gezondheid te garanderen.

Bron: Wonca