Wereld Lymfeklierkankerdag

Je lymfeklieren zijn kleine organen in je lichaam die bacteriën, virussen en andere afvalstoffen uit je lichaam filteren. De zogenaamde lymfocyten in je lichaam zorgen er voor dat infecties voorkomen worden en je lichaam ‘schoon’ blijft. Echter, is deze vloeistof zelf niet immuun voor ziekten. Door ontsporing van de lymfocyten kan er lymfeklierkanker ontstaan.

Op 15 september is het tijd om bij dit sombere fenomeen stil te staan en aandacht te vragen voor lymfeklierkanker. Hoewel de ziekte namelijk steeds vaker voorkomt, is er nog vrij weinig bekend en zijn mensen niet bewust van bovenstaande feiten.

Dit kunt u doen door een groen lintje vandaag bij u te dragen. Dit staat symbool dat u de mensen met de ziekte een hart onder de riem steekt en aandacht geeft aan deze vorm van kanker.

Deze Wereld Lymphoma Awareness Day geeft de wereldwijde lymfoomgemeenschap A World of Thanks om dankbaarheid te tonen aan degenen die mensen helpen die leven met lymphoma.

Geef A World of Thanks, verhoog de aandacht voor lymfomen en neem deel aan het wereldwijde gesprek

  • Download een bedankbericht van de onderstaande bron. Deel een wereld van dank aan zorgprofessionals, onderzoekers, zorgverleners en anderen
  • Of pas je eigen World of Thanks-bericht aan de mensen in je leven aan en tag ze in je bericht

Als je last hebt van onderstaande symptomen wil het nog niet zeggen dat je lymfklierkanker hebt maar als ze niet vanzelf weggaan is het toch raadzaam om een dokter te raadplegen.

Ga naar je huisarts als je al enige tijd last hebt van:
1)   Niet pijnlijke zwelling van de lymfklieren in het bovenlichaam, die gevoeld kunnen worden in de nek, de omgeving van het sleutelbeen, oksels of lies.
2)   Koorts, vooral ’s nachts.
3)   Rillingen of schommelingen in temperatuur.
4)   Niet te verklaren gewichtsverlies.
5)   Gebrek aan eetlust.
6)   Ongewone vermoeidheid of gebrek aan energie.
7)   Aanhoudend hoesten.
8)   Buiten adem zijn.
9)   Aanhoudende jeuk over het hele lichaam zonder aanwijsbare reden of – uitslag.
10) Algehele vermoeidheid.
11)  Vergrote amandelen
12)  Hoofdpijn.

 

Bron: FijneDagVan
dagenvanhetjaar

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *