Wereld Malaria Dag: “End malaria for good”

Malaria is een tropische infectieziekte die wordt overgebracht door muggen. Per jaar worden zo’n 300 tot 500 miljoen mensen ziek door de infectie, en sterven er zo’n 1 tot 3 miljoen mensen aan, grotendeels jonge kinderen. 90% van de gevallen komen voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, maar ook in andere tropische gebieden als India en Zuidoost-Azië en Brazilië.

Er is tot op heden geen vaccin voor malaria beschikbaar. Wel zijn er pillen, maar deze zijn (te) duur en hebben vaak heftige bijwerkingen. Wel werken wetenschappers wereldwijd aan een goed medicijn tegen de ziekte. Het thema voor 2018 is “End Malaria For Good”.

Wereld Malaria Dag is ontstaan in 2007 tijdens het 60e World Health Assembly (WHA) van de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO). De dag vervangt sindsdien Afrika Malaria Dag, die sinds 2011 elk jaar op 25 april werd georganiseerd. Wereld Malaria Dag wordt door organisaties en burgers over de hele wereld gebruikt om meer aandacht te krijgen voor de ziekte malaria. Het doel is om de ziekte te voorkomen en uit de wereld te helpen en daarmee de verwoestingen van malaria te beëindigen.

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door parasieten die via een muggenbeet in ons lichaam terecht komen, voor de mens bestaan er vijf soorten malaria parasieten. Wat de parasiet als eerste gaat doen is zich in de lever nestelen en daarna in de rode bloedcellen. Tijdens een malaria infectie verandert de parasiet voortdurend en dat maakt het voor ons afweersysteem zo lastig om de parasiet te herkennen en te doden.

Malaria-infectie
Wees tijdens en na je vakantie altijd alert op zogenaamde “griep-verschijnselen” want dat kan een voorbode zijn van een malaria-infectie. Het verraderlijke aan een malaria-infectie is dat je zelfs maanden later er ziek van kan worden. Mijn advies: voordat je op reis gaat zorg dat je tijdig informatie inwint en ga langs bij bijvoorbeeld de GGD, de TravelDoctor of Thuisvaccinatie voor informatie, adviezen.

Malaria risicogebieden
Wat natuurlijk ontzettend belangrijk is dat alle maatregelen die tot nu toe zijn getroffen in de malaria risicogebieden moeten blijven doorgaan want hierdoor is het aantal malariasterfgevallen drastisch gedaald ten opzichte van 2000, wereldwijd gezien met 47% en in de Afrikaanse regio met 54%. Dit volgens de cijfers van de World Health Organisation.

Bron: https://www.issuekalender.nl/wereld-malaria-dag-vn-2018/
https://www.dagenvanhetjaar.nl/25-april-wereld-pinguin-dag-wereld-malaria-dag-red-hat-society-dag/
https://www.fijnedagvan.nl/info/wereld-malariadag/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *