Wereld Nieren Dag

World Kidney Day (Wereld Nieren Dag) wordt jaarlijks op de tweede donderdag in maart georganiseerd en heeft als doel bewustwording te creëren over het belang van gezonde nieren en de frequentie en de impact van nierziekten (en bijbehorende gezondheidsproblemen) terug te dringen.  Het thema voor 2024 is: Gezonde nieren voor iedereen: een gelijkwaardige toegang tot medische zorg”. Wereld Nieren Dag 2024 werd op donderdag 14 maart gehouden.

Een gezonde levensstijl, zoals voldoende bewegen en weinig zout eten, is goed voor gezonde nieren. Op deze dag wordt ook het belang van orgaandonatie benadrukt. Een niertransplantatie is immers nog steeds de beste oplossing voor nierfalen.

Doelen ‘World Kidney Day’Mensen bewust maken van het belang van gezonde nieren en tevens de frequentie en de impact van nierziekten (en bijbehorende gezondheidsproblemen) terugdringen.Risicogroepen tijdig screenen: mensen met diabetes, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. De nationale zorgautoriteiten en de medische professionals hebben daarin een belangrijke rol. Als chronische nierziekten tijdig ontdekt worden, kunnen complicaties en sterfgevallen door chronische nier- én hart- en vaatziekten verminderd worden.Een gezonde levensstijl, zoals voldoende bewegen en weinig zout eten, stimuleren.Het belang van orgaandonatie benadrukken. Een niertransplantatie is immers nog steeds de beste oplossing voor nierfalen.

‘World Kidney Day’ is een gezamenlijk initiatief van de ‘International Society of Nephrology’ (ISN) en de ‘International Federation of Kidney Foundations’ (IFKF). In Nederland is de ‘Nierpatiënten Vereniging Nederland’ de initiatiefnemer. 

Bron: beleven.org

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *