Wereld Sanskritdag
Wereld Sanskritdag valt dit jaar op maandag 19 augustus. Deze dag, in Sanskrit: विश्वसंस्कृतदिनम्, Vishwa Sanskritadinam, is een jaarlijks evenement gericht op de oude Indiase taal Sanskrit, dat lezingen over de taal omvat en is bedoeld om de heropleving en het onderhoud ervan te bevorderen. Het wordt gevierd op Shrávaṇa Púrṇimá, dat is de volle maan dag van de Shrávaṇa maand (Sávan) in de Hinduïstische kalender. Dit komt over het algemeen overeen met de maand augustus in de Gregoriaanse kalender. De Sanskrit organisatie Samskrita Bharati is betrokken bij het promoten van de dag.
Shrávaṇa Púrṇimá, d.w.z. Rakshá Bandhan, wordt beschouwd als het festival van herdenking en verering van wijzen en verering voor hun toewijding. In de Vedische literatuur werd het Shrávaṇí genoemd. Op deze dag, vóór de studie van de Veda’s in Gurukula’s, wordt de Yajnyopavíta – heilige koord – gedragen. Deze ceremonie wordt Upanayana of Upákarma Sanskár genoemd. De oude Yajnyopavíta wordt ook op deze dag vervangen. Priesters binden ook rakshá-sútra’s aan de gastheren. Rishi’s worden beschouwd als de oorspronkelijke bron van de Sanskritliteratuur, vandaar dat Shrávaṇa Púrṇimá wordt gevierd als Rishi Parva en Wereld Sanskritdag. Deze dag werd gekozen omdat het academische jaar in het oude India op deze dag begon. Op deze dag begonnen studenten met de studie van de Veda’s in de Gurukula’s. Deze traditie is nog steeds ononderbroken in moderne Vedische scholen.
In 1969 gaf het Ministerie van Onderwijs van de Indiase regering instructies om Sanskritdag te vieren op centraal en staatsniveau. Sindsdien wordt Sanskritdag overal in India gevierd. Bij deze gelegenheid worden Sanskrit Kavi Sammelan’s, schrijversseminars, toespraken van studenten en versrecitatiewedstrijden etc. georganiseerd, waardoor Sanskritstudenten, -dichters en -schrijvers een goed platform krijgen.
Vermeldenswaard is ook het volgende:
Wetenschappers van de NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, hebben aangegeven dat Sanskrit om zijn grote precisie en om zijn geavanceerde structuur de beste taal is voor de natuurkunde en aanverwante wetenschappen. Verder is het zo dat in het Sanskrit, in de Hindú wetenschap/filosofie, begrippen zijn die de genoemde wetenschappen nog moeten ontdekken. Het Devanágaríschrift van het Sanskrit (hetzelfde als het Hindíschrift, maar met wat meer lettertekens) kan door computers het best van alle schriften gebruikt worden.
Bronnen:
Wikipedia
De wetenschappelijke bijdrage van de Hindu cultuur, Stg. Ramlila & Ramayan Foundation Suriname
Hindu wetenschap activiteit in Mata Gauri, met presentaties en een tentoonstelling, georganiseerd door een Hindu studenten organisatie
Atma Jagbandhan
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!