Wereld Tuberculose Dag

Op 24 maart 2025 is het Wereld Tuberculose Dag, een belangrijke dag die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is ingesteld om bewustzijn te creëren over de aanhoudende dreiging van tuberculose (tbc). Ondanks de vooruitgang in de strijd tegen tuberculose blijft de ziekte wereldwijd een ernstige gezondheidsuitdaging. Elke dag eist tuberculose wereldwijd 6.000 slachtoffers.

Wereld Tuberculose Dag benadrukt de urgentie om tuberculose te beëindigen, de dodelijkste infectieziekte ter wereld. Tuberculose blijft wereldwijd miljoenen mensen verwoesten en heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid, maatschappij en economie. Het thema van dit jaar, Yes! We Can End TB: Commit, Invest, Deliver, is een gedurfde oproep tot hoop, urgentie en verantwoording.

Wat is Tuberculose?

Tuberculose wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. De ziekte treft meestal de longen, maar kan ook andere delen van het lichaam aantasten. Besmettelijke tbc wordt overgedragen via kleine druppeltjes in de lucht, vooral door hoesten of niezen.

Hoe Loop je Tuberculose Op?

Tuberculose wordt meestal opgelopen door langdurig nauw contact met iemand die actieve tbc in de longen heeft. De bacteriën worden verspreid via de lucht als een geïnfecteerde persoon hoest, niest of praat. Mensen die in gebieden wonen of werken waar tbc veel voorkomt, lopen een verhoogd risico op tuberculose.

Wie Loopt Meer Risico op Tuberculose?

Hoewel iedereen tuberculose kan oplopen, zijn bepaalde groepen meer vatbaar voor de ziekte, waaronder:

  • Personen die veel tijd doorbrengen in nauw contact met een tbc-patiënt.
  • Mensen die geboren zijn of wonen in gebieden waar tbc vaak voorkomt.
  • Personen met een verzwakt immuunsysteem, zoals mensen met HIV.

Belang van Onderzoek en Preventie

Door bewustwording te vergroten en preventieve maatregelen te versterken, kunnen we bijdragen aan een wereld zonder tuberculose. Onze dienstverlening bestaat onder andere uit screeningdiagnostiek en behandeling van tbc. Ook kunnen professionals en inwoners terecht voor voorlichting en advies.”

Bron: Westfrieskrant