Wereldreligiedag 2018

Op 15 januari 1950 werd voor het eerst de Wereldreligiedag of de Internationale Dag van de Religie georganiseerd door de Nationale Geestelijke Vergadering van de Bahá’íbeweging in de Verenigde Staten gehouden. Het Bahá’í geloof benadrukt de geestelijke eenheid van de mens. Deze dag wordt ieder jaar op derde zondag van de maand januari gevierd in Suriname, Nederland, de Verenigde Staten en vele andere landen onder verschillende religieuze groeperingen als verbroederingsfeest. Hierbij wordt het motto van “eenheid in verscheidenheid” gehanteerd door en voor de verschillende religies. Elke religie uit de hele wereld kan in principe meedoen aan Wereldreligiedag. Elke beschaving en elke cultuur kent wel een religie. De geschiedenis laat zien dat een gemeenschappelijk geloof een verenigde kracht heeft.

Er zijn twaalf grote wereldreligies:
hinduïsme, buddhisme, jainisme, sikhisme, bahá’í, christendom, islam, jodendom, zoraostrisme, chinese volksreligie, confucianisme en taoïsme. Welk geloof iemand aanhangt is niet van relevant bij het doel van Wereldreligiedag. Belangrijk is dat men gelooft in licht na duisternis en een zoeker is naar waarheid ongeacht de bron. Op de derde zondag van januari worden er bijeenkomsten georganiseerd in verschillende delen van de wereld. In Suriname zal op zondag 21 januari in het Multi Cultureel Centrum van Arya Dewaker aan de J.A. Pengelstraat dit keer een speciaal programma in de vorm van een workshop gehouden worden met als thema:” Maatschappelijke problemen bezien vanuit de religie”. De bedoeling is dat er antwoord komt op de vraag: “Hoe kunnen de individuele religieuze organisaties een bijdrage leveren aan de oplossing van de actuele problemen”. Er zullen eerst enkele actuele onderwerpen belicht worden door deskundigen.

 

Thema Wereldreligiedag 2018:
Maatschappelijke problemen bezien vanuit de religie

Minister Maikel Noersalim riep op gezamenlijk de maatschappelijke problemen aan te pakken. Huiselijk geweld,  huiselijke problemen was zijn focus vanuit zijn ministerie. Slachtoffers van geweld worden begeleid en jongeren worden getraind om de opgedane kennis in de praktijk om te zetten.

Hij sprak ook over een betere levensstijl en beter rijgedrag. 84 mensen zijn overleden door verkeersongevallen in 2017. Hij pleitte voor een attitudeombuiging voor welvaart en welzijn, bedankte de  organisatoren voor deze dag, de dialoog, en kijkt uit naar de aanbevelingen.

Het programma vervolgde met een openingsgebed, meditatie en dans van de Brahma Kumaris en Sadhana Mohan. Inleidingen werden verzorgd door mw. Annie Baijnat Panday ( het belang van goed onderwijs) , Sharron van Engelen (gezondheid en gezondheidszorg), Kamla Ramcharan ( armoedebestrijding en criminaliteit), Jeffrey Joemmanbaks ( geweld binnen het gezin) en pt. Nitin Jagbandhan die sprak over het onverantwoord gedrag in het verkeer. De Stichting Wereld Religie Dag blikt zeer tevreden terug op deze succesvolle activiteit.

OHM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *