Wetenschappelijke redenen achter enkele Hindú Tradities (dl. 2)

• Waarom aanbidden wij beelden?
Een groot deel van de hindú’s propageert het aanbidden van beelden.
Onderzoekers zeggen dat hierdoor het gemakkelijk werd voor mensen om zich te concentreren tijdens het gebed om spirituele energie te verkrijgen zonder mentale afleiding. Volgens psychiaters zal de mens zijn gedachten die vorm geven als wat hij of zij voor zich ziet. Als je 3 verschillende voorwerpen voor jou heb, zal je denken steeds veranderen afhankelijk van het object dat je aan het bekijken bent.

• Waarom vasten wij?
Het onderliggende principe achter het vasten is te vinden in de Áyurveda: de fundamentele oorzaak van vele ziekten is de accumulatie van toxische stoffen in het spijsverteringsstelsel. Door het vasten krijgen de spijsverteringsorganen rust en alle lichaamsmechanismen worden gereinigd en gecorrigeerd. Het zo af en toe innemen van warme citroensap in de periode van vasten voorkomt darmgassen.
Verder blijkt uit onderzoek dat er grote voordelen zijn voor de gezondheid door een calorie verlagend voedingspatroon z.a. verminderd risico op kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en immuun stoornissen.

• Waarom prikken we oorgaten?
Indiase artsen en filosofen geloven dat het doorboren van de oren helpt bij de ontwikkeling van het intellect, kracht van het denken en besluitvorming. Spraakzaamheid versnippert levensenergie, maar een oor piercing helpt in spraak-terughoudendheid. Het helpt om brutaal gedrag te verminderen en de oor-kanalen worden vrij van aandoeningen.

• Waarom zitten op de vloer, ook tijdens het eten?
Deze traditie gaat niet alleen over het zitten op de vloer en het zitten op de vloer tijdens het eten, maar het gaat over het zitten in de “Sukhásana” (kleermakerszit). Naast de Sukhásana wordt de positie Ardha Padmásana (halve lotus) ook aanbevolen, omdat deze houdingen direct leiden tot een gevoel van rust en helpen bij de spijsvertering. Er wordt verondersteld dat in deze houdingen automatisch signalen worden geleid naar je hersenen die de maag op de spijsvertering voorbereiden.

• Waarom Surya Namaskár doen?
Hindoes hebben een traditie van het begroeten van de Zonne God in de vroege ochtend door hun water offer ritueel. De bedoeling is om te kijken naar de zonnestralen door het water heen of rechtstreeks naar de zonnestralen, omdat het goed is voor de ogen. Dit zorgt ervoor dat wij een ochtendstijl ontwikkelen en het is bewezen dat de ochtenden het meest effectieve deel van de dag zijn.