Wetenschappelijke redenen achter enkele Hindú Tradities

• Begroeten met beide handpalmen tegen elkaarIn de Hindoestaanse cultuur staat het begroeten van mensen met beide tegen als de “Namaskár” bekend; deze begroeting toont respect, maar wetenschappelijk gezien worden bij het samenbrengen van beide handpalmen de vingertoppen van beide handen tegen elkaar gedrukt. Deze druk zorgt ervoor dat de drukpunten van de ogen, oren en de geest worden gestimuleerd wat helpt personen voor een lange tijd te herinneren. Ook voorkomen we besmetting met virussen/bacteriën doordat we geen lichamelijk contact hebben z.a. dat gebeurt bij het geven van handdrukken en omhelzingen/ kusjes bij het groeten.

• Het aanbrengen van Mèhndí/Henna aan handen/voeten
Naast het aanbrengen van kleur aan de handen en/of voeten, heeft mèhndí een zeer krachtige medicinale werking. Bruiloften zijn stressvol en vaak veroorzaakt deze stress hoofdpijn en koorts. Naarmate de trouwdag nadert, kan de opwinding vermengd worden met nerveuze verwachtingen bij de bruid en/of bruidegom. Toepassing van mèhndí kan te veel stress voorkómen, doordat het ‘t lichaam koelt en het voorkómt dat de zenuwen gespannen blijven (de zenuwuiteinden in het lichaam zijn in handen en voeten).

• Niet slapen met je hoofd naar het noorden
De wetenschap zegt dat het gaat om het magnetische veld van het menselijk lichaam zelf en de aarde als een reusachtige magneet. Dit magnetische veld staat ook bekend als het hart magnetische veld, omdat hier de doorstroming van het bloed plaatsvindt. Als we met het hoofd naar het noorden slapen, is ons lichamelijk magnetisch veld volledig asymmetrisch met het magnetische veld van de aarde. Dit veroorzaakt problemen met betrekking tot de bloeddruk en ons hart moet harder werken om deze asymmetrie van magnetische velden te overwinnen. Daarnaast komt er een aanzienlijke hoeveelheid ijzer vanuit het hele lichaam in de hersenen als we in deze positie slapen. Dit kan hoofdpijn, ziekte van Alzheimer, cognitieve achteruitgang, ziekte van Parkinson en hersendegeneratie veroorzaken.

• Het aanraken van de voeten (Caraṇ Sparsh)
Meestal zijn personen van wie de voeten worden aangeraakt oudere personen dan jezelf. Als die je respect accepteren, welke komt van jouw verminderde ego (shraddhá), stromen er positieve gedachten en energieën uit hun hart (karuṇá) die je door het aanraken van hun handen en tenen ontvangt. De zenuwen die starten vanaf onze hersenen zijn verspreid over het hele lichaam en deze zenuwen eindigen in de vingertoppen van je handen en voeten. Wanneer je de vingertoppen van je hand in aanraking brengt met de teentoppen van de voet van een andere persoon, wordt er onmiddellijk een omsloten circuit gevormd en de energieën van de twee lichamen worden verbonden. Je vingers en handpalmen worden de ontvanger van energie en de voeten van de andere persoon worden de schenker van energie.

• Het aanbrengen van tílak/kumkum op het voorhoofd
De plek op het voor hoofd, tussen de twee wenkbrauwen, wordt sinds de oudheid beschouwd als een belangrijk zenuwpunt in het lichaam. Het aanbrengen van de tílak (teken) op deze plek wordt gezien als het voorkómen van het verlies van “energie”, en van de rode kumkum als het behouden van energie en van controle van de verschillende niveaus van concentratie; de Ájnyá-cakra wordt bij het aanbrengen automatisch ingedrukt, waardoor de bloedtoevoer naar de gezichtspieren wordt vergemakkelijkt.

Bron: desinema.com