WhatsApp beperkt massaal doorsturen berichten na lynchpartijen in India

De populaire berichtendienst WhatsApp begint een test om een einde te maken aan het ongelimiteerd doorsturen van berichten, foto’s en video’s. Aanleiding daarvoor is een serie gewelddadige incidenten in India die werden veroorzaakt door valse berichtgeving via sociale media. De nepberichten werden er massaal doorgestuurd.

WhatsApp, dat onder Facebook valt, kondigt aan via zijn blog. De laatste maanden leidden nepberichten op sociale media in India tot woedende menigtes, klopjachten en doden. Zo vermoordden ongeruste dorpsbewoners in mei op verschillende plekken in het zuiden van het land drie mensen en vielen zij meerdere anderen aan. Ze dachten dat het om kinderlokkers ging, nadat op sociale media berichten rondgingen dat die actief waren in de regio. De politie in India zei later dat daar geen enkel bewijs voor is. Ook daarna vielen er nog doden bij tientallen vergelijkbare incidenten.

De berichtendienst schrijft dat in India 200 miljoen mensen de app gebruiken en dat in dat land meer berichten, foto’s en video’s worden doorgestuurd dan in welk ander land dan ook. De test van het beperken van het doorsturen van berichten en media geldt voor alle gebruikers ter wereld, zonder dat precies wordt duidelijk gemaakt wat dat precies inhoudt. In India kunnen de gebruikers daarnaast vanaf vandaag niet meer dan vijf chats tegelijk onderhouden. Ook wordt hun doorstuurknop verwijderd uit de app. 

‘Veilig en betrouwbaar’

“We bouwden WhatsApp als een privéberichtendienst – een simpele, veilige en betrouwbare manier om met vrienden en familie te communiceren”, schrijft het bedrijf. “We voegden functies toe en bleven daarbij voorzichtig om zo het gevoel van intimiteit te behouden.” De ongeregeldheden in India hebben ertoe geleid nu zaken terug te draaien.

Begin juli vroeg de Indiase overheid aan WhatsApp nepberichten te blokkeren. Op 10 juli verscheen er een functie in de app waarbij in chats wordt aangegeven welke berichten die je ontvangt zijn doorgestuurd. En vorige week adverteerde de berichtendienst in Indiase media om Whatsappgebruikers te wijzen op het gevaar van nepberichten en tips om de verspreiding ervan tegen te gaan.

Bron: HLN

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *