Wie ben ik???

De basis van persoonlijke groei en ontwikkeling is zelfkennis. Persoonlijke groei begint dan ook met het accepteren zoals je bent, en het erkennen van je eigen kwaliteiten, niet die van een ander.

 

Wie of wat wil je zijn?

Het gras is altijd groener aan de overkant. De baan, status of de partner van een ander ziet er vaak net wat interessanter uit dan die wij zelf hebben.

En net zoals we vaak met jaloerse blikken naar de nieuwe auto van onze buurman kijken, zo kijken we ook naar het gedrag, de karaktereigenschappen en de persoonlijke kwaliteiten van een ander. Dat wil ik ook, zo wil ik ook zijn!

Er is echter een groot verschil tussen iemand bewonderen en zien als rolmodel, of iemand na willen doen.

Het is natuurlijk bewonderingswaardig om kwaliteiten in anderen te ontdekken die we zelf ook graag willen bezitten, maar het risico bestaan dat we hiermee gedrag gaan kopiëren, en aanleren, dat niet bij ons past. En gedrag dat niet bij ons past kost alleen maar energie. Bovendien lopen we hiermee voorbij aan alle kwaliteiten en talenten die we zelf al bezitten.

 

Zelfkennis

Persoonlijke groei begint met zelfkennis. Je kunt pas groeien en jezelf ontwikkelen als je weet wie je bent, weet wat jouw kwaliteiten en talenten zijn, maar ook weet wat jouw valkuilen en uitdagingen zijn. Als je jezelf kunt accepteren en waarderen om wie je bent, dan geeft dit het zelfvertrouwen om verder te groeien. Zelfkennis is de basis, en hoe steviger de basis des te verder je zult groeien.

Ben je introvert of extravert? En ben je taakgericht of juist meer mens- en relatiegericht? Dit bepaalt voor een groot gedeelte jouw natuurlijke stijl van handelen. En natuurlijk, je kunt als introvert persoon leren om je meer naar buiten toe te richten, maar weet dat het je energie zal kosten.

 

Zelfvertrouwen

Toch hebben veel mensen hier nog moeite mee. Je ziet bijvoorbeeld een naaste collega die heel gemakkelijk contact met andere mensen maakt. Je wilt dit zelf ook maar hebt wel een introvert karakter. Wat je ook doet en hoe je ook je best doet, hij zal het altijd beter blijven doen dan jij. Frustratie en stress zijn het gevolg zolang je op de kwaliteiten van anderen blijft focussen.

Vaak zie je bij mensen met minder zelfvertrouwen dat ze streven om anders te zijn dan wie ze werkelijk zijn, net zoals in het voorbeeld hierboven. De basisingrediënten van zelfvertrouwen zijn niet voor niets zelfacceptatie en zelfwaardering. Accepteren zoals je bent is dan ook een gezonde basis voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Zo ben ik nu eenmaal

Dit artikel is natuurlijk geen excuus voor het veelgebruikte “zo ben ik nu eenmaal”. “Zo ben ik nu eenmaal” is de lijfspreuk van mensen die zich als slachtoffer gedragen en geen verantwoordelijkheid over hun eigen leven durven te nemen.

 

Persoonlijke groei en ontwikkeling

Persoonlijke groei en ontwikkeling gaat juist over eigen verantwoordelijkheid nemen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven en over je eigen daden. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen kwaliteiten en talenten. Je bent ook verantwoordelijk voor al jouw karaktereigenschappen en persoonlijke eigenschappen, of ze nu goed of minder goed ontwikkeld zijn.

Weet je waar je goed in bent, dan weet je ook waar je nog in kunt groeien en jezelf in kunt ontwikkelen. Iedere kwaliteit heeft tenslotte een keerzijde en dit is vaak de duistere kant van je persoonlijkheid. Negeer dit niet maar geeft het de aandacht die het verdient. Ook dit hoort bij eigen verantwoordelijkheid.

Iedereen is uniek

Iedereen is uniek. Dit betekent ook dat de ene persoon niet beter of slechter is dan een ander, hooguit anders. Vanuit deze visie heeft het dus ook geen zin om je te vergelijken met anderen of je anders voor te doen dan wie je eigenlijk bent. Je kunt alleen maar worden wie al bent.

 

https://patrickschriel.nl/2011/08/12/persoonlijke-groei-en-ontwikkeling-begint-met-zelfkennis/

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *