Wil je je kind Goddelijke kwaliteiten aanleren, begin bij jezelf!

Kinderen imiteren altijd hun ouders; als de ouders een “goed” leven leiden, dan zullen de kinde­ren automatisch ook een goed leven leiden.      Een ander aspect is, dat volgens onze yoga-filosofie, elke ziel vele levens doorleeft. Wij weten tegenwoordig heel goed dat zielsverhuizing bestaat volgens onderzoeken van parapsychologische instellingen. Via hypnose en regressietherapie brengen ze tegenwoordig mensen ook terug in vorige levens. Er was eens een dame die over een vorig leven vertelde, wat later bevestigd kon worden door onderzoekers die haar verhaal hadden onderzocht. Dus ieder kind heeft ook zo zijn/haar eigen impressies die hij heeft vergaard vanuit zijn vorige levens. Maar daarnaast is er nóg een ander aspect in het mensenleven dat volgens de yoga-filosofie een belangrijke rol speelt. Je ziel komt eerst in het lichaam van de vader; het komt via het subtiele lichaam in het zaad. U weet dat een druppel sperma miljoenen zaadjes heeft en één van deze zaadjes is de bron/oorzaak van je leven. Het betekent dat het zaadje alle vorige impres­sies/samskára’s heeft van alle vorige levens vanaf het prilste begin. De ziel komt dus door die vorm weer in het lichaam. Op het moment dat de ziel indaalt in het zaad van de man, dan is het belangrijk wat die man eet en drinkt en hoe hij zich gedraagt. Want deze impressies ontvangt de ziel ook. Vanaf het moment dat de man het zaad overdraagt aan de vrouw, ontvangt de ziel ook de impressies van de vrouw. Na de geboorte ontvangt het kindje -en de ziel- alle impressies van de buitenwereld.

Ik heb sommige kinderen gezien waarvan de moeder leed aan angsten en andere calamiteiten tijdens de zwangerschap. Een dergelijk kind ontvangt al die slechte impressies. Een van die kinderen was later ‘s nachts altijd aan het huilen en de ouders waren hulpeloos. Zij gingen naar de dokter en naar hulpverleners, maar die konden niets doen. Toen ik daar kwam, huilde het kind weer midden in de nacht. Ik was aan het mediteren en vroeg me af wat daar nu gebeurde. Het kind kon ook na het huilen niet aangeven waarom het moest huilen. Maar het kind was bang en het beefde. Ik vroeg aan de moeder of er iets was gebeurd tijdens de zwangerschap. Ze zei dat er op een keer ‘s nachts, het was al midden in de nacht, een donkere man in haar huis kwam, terwijl ze alleen in bed lag. Ze werd wakker, schreeuwde en sprong van haar bed. De anderen in huis werden wakker en de man rende weg. “Dit is de oorzaak”, zei ik. “Het kind ontvangt alle impressies die zich ook buiten afspelen en deze impressie zit nog steeds in zijn hoofd”.

Nu de oorzaak bekend was, was er ook een behandeling. Ik leerde het kind dat, als er ‘s nachts een donkere man in het huis zou komen, dat hij zich dan Hanumán moest herinneren. Hanumán doodt altijd slechte mensen. Slechte mensen noem je demonen en die dood je. Zo leerde het kind een gebed over Hanumán en na een paar dagen was het huilgedrag over.

Kinderen ontvangen ook onbewust impressies van buitenaf; dat gebeurt overigens niet alleen bij kinderen maar ook u ontvangt onbewuste impressies. De “mind” van een kind is zacht en kneed­baar en alle impressies laten hun sporen na. Wees je hiervan bewust. Misdraag je niet in het bijzijn van een kind met het idee dat het maar een kind is dat niets weet en die zich niet bewust is wat er gebeurt. Met deze leidraad zul je verbaasd staan over een aantal ontdekkingen, want bijvoorbeeld mensen die ook tijdens de zwangerschap zeer op het seksuele zijn gericht dragen ook deze impressies over op het kind. Dus bij de geboorte zijn kinderen van nature gericht op het seksuele. Zo, wees je bewust van wat en hoe je dingen doet.

In onze filosofie heeft een grote ziener ooit veel verteld over de kindertijd. De “mind” van een kind is zeer vredig. Op een groot wit doek kan een smet een plek veroorzaken die je snel ziet. Bij een zwarte achtergrond valt een beetje vuil niet op. Als je kinderen de juiste dingen wilt leren, wees je dan bewust van je eigen gedrag. Zodra kinderen zestien zijn kun je niets meer doen omdat hun eigen “mind” dan sterker wordt. Kinderen in dit land kijken altijd tv; ze nemen enorm veel externe impressies in zich op. Wees je bewust dat je kinderen altijd goed behandelt. Weet dat het gevaarlijk is als je ze als ouder op welke manier dan ook onder druk zet. Je denkt dat ze het zich niet bewust zijn als ze heel jong zijn, maar innerlijk ontvangen ze de impressies wel.

Gedraag je liefdevol, maar niet altijd. Het mensenleven staat centraal tussen het dierlijke en goddelijke leven in. Kinderen zijn het resultaat daarvan; ze hebben wat dierlijke en ook goddelij­ke kwaliteiten. Wees je bewust dat je je krachten ook kunt gebruiken als je het dierlijke wilt verwijderen. Dierlijke instincten zullen niet weggaan alleen door liefde. Wanneer een kind iets slechts doet, check het en vertel hem/haar: “dat is niet goed”. Je ogen vertellen het je kind, niet je handen. Als het kind je “ogentaal” niet begrijpt, begrijpt het zijn leraar niet. En als je de goddelij­ke kwaliteiten wilt ontwikkelen, leer ze deze en behandel ze liefdevol.  

Volgens onze filosofie is het lichaam een verblijf voor zowel het goddelijke als het demonische. Wanneer we over demonen praten, praten we niet over andere of externe vormen maar over de mens zelf. De mens kan verschillende paden inslaan; richting het demonische of richting het goddelijke/spirituele. Zo lezen we in de geschriften dat de dٕídí’s (spirituele zusters) en de demonen broeders en zusters zijn.

De ziel is de vader en je intellect is je moeder. Ieder mens heeft twee vormen van intellect. Een deel van het intellect is goddelijk en het andere is demo­nisch. Egoïsme, hebzucht, kwaadheid, wellust…. dit zijn allemaal demonische kwaliteiten. Al deze kwaliteiten komen in de mens voor. Dezelfde persoon heeft het vermogen tot liefde, gene­genheid, dienstbaarheid, gulheid, goed gedrag….. dat zijn dan weer goddelijke kwaliteiten. In onze taal het Hindí is er een woord en begrip “vritti”, dat betekent “gesteld­heid van de mind”. De vritti heeft dus twee verschillende delen, een deel creëert demonen en het andere deel creëert goddelijke kwaliteiten.

Het is een belangrijke taak om als ouder voor je kind te zorgen. Jij bent verantwoordelijk, want jij bent de vader of de moeder; en jij moet het kind onderrichten, zodat het goede impressies krijgt in zijn mind die hij/zij kan volgen. Je kind imiteerde jouw manier van leven. Als je hem/haar wilt corrigeren, corrigeer dan eerst jezelf. Wees je daarvan bewust.

Bron: lezing Brahm­rishi Vishvatma Bawra

Vertaling: Ron van der Post, yoga-leraar