Workshop “ Sárí draperen” gehouden

Op vrijdag 6 mei 2022 werd i.v.m. Moederdag in het Swámi Vivekánand Cultural Centre (SVCC) een Workshop “Sá draperen” georganiseerd door Stg. Organisatie Media (OHM) en het SVCC.

De MC was mw. Indra Salik-Gangaram Panday, die aangaf dat er 2 modellen geleerd zullen worden aan de deelnemers, nl. het gangbare en het Gujaráti model.

Mw. Sunita Ramlochan Tewarie, voorzitter van Stg. OHM, gaf in haar openingsspeech aan dat een van de doelstellingen van Stg. OHM is om de Hindoe-cultuur hoog te houden en uit te dragen en dat de Sá  een onderdeel is van onze cultuur. Het aantrekken van de Sá dreigt verloren te gaan, terwijl het juist uniek is en chique staat. Daarom heeft Stg. OHM besloten om in aanloop naar 150 jaar Hindoestaanse Immigratie in 2023, welke groots gevierd zal worden, deze workshop te organiseren.

Hierna werd o.l.v. de dames Hemlata Balachandran en Anjana Kumari eerst het gangbare model geleerd, waarbij de pallu (áncal) met of zonder plooien, via de linker schouder naar achteren gedrapeerd wordt; de plooien in het rokgedeelte worden naar links ingestopt bij de buik. Daarna volgde het Gujaráti model, waarbij de pallu in plooien via de rechter schouder naar voren gebracht wordt en de plooien bij de buik naar rechts ingestopt worden.(zie foto’s)

Het gangbare model

Het Gujaráti model

OHM