Yaadgaar Orchestra documentaire: 70 jaar Hindostaanse orkestmuziek in Suriname

Op zondag 12 april isde TV documentaire ‘70 jaar Hindostaanse orkestmuziek in Suriname’ in premiére ge gaan. Het team van Yaadgaar Orchestra heeft vijf jaren lang gewerkt om deze productie tot stand te brengen. Bij het verzamelen van informatie is dankbaar gebruik gemaakt van de archieven van Stichting Ham Sarnami (dhr. Prakash Kandhai), Shiva International Entertainment, Tjait Ganga (wijlen), Ra-Ni Entertainment (Dinesh Malhoe) en anderen.

In de documentaire wordt belicht hoe de hindustaanse orkesten ontstonden onder invloed van de Indiase filmindustrie, verder ook door de opkomst van Indiase grammofoonplaten in Suriname en door inspiratie via radioprogramma’s. Nieuwe muziekgroepen werden door deze beïnvloeding als ‘orkest’ opgericht en ook vele bestaande baithak gana en qawali bands stapten over op orkestmuziek. Verder worden de eerste eigen composities van onze Sarnami artiesten belicht.

Muziekformaties als Bharat Roshni, AWR, Indian Orchestra, Veena Orchestra, Sohanie Orchestra en nog vele andere worden in de documentaire belicht. Ook zijn diverse liederen erin opgenomen die door Yaadgaar Orchestra zijn gespeeld in de stijl van vroeger (jaren 1950-1975). De liederen worden vertolkt door zangers als Ramnarain Sewram (wijlen), Omperkash Hira, Fariz Barsatie, Surendra Sewpal, Nisha Madaran, Sharda Doekhie en Ilhaam Ahmadali. Ook worden diverse audio en video clips van de orkesten van toen gepresenteerd.

De eerste uitzendingen zullen zijn op Trishul TV, 20.1 op zaterdagavond 10 uur en zondagochtend 10 uur, en op 20:5 op zondagmiddag 6 uur (onder voorbehoud). Na de premiére zal de documentaire ook te zien zijn op het Youtube kanaal van Yaadgaar Orchestra: youtube.com/elegancesur en op de Facebook pagina: fb.com/yaadgaar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *