Yoga: Het concept van voeding en vasten in yoga

Bij het concept van voeding in yoga gaat het niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit van het voedsel, omdat voedsel de belangrijkste bron is van onze energie, die evenwicht brengt tussen lichaam en geest. Alles wat we te veel of te weinig aan het lichaam toedienen dan vereist is, creëert onevenwichtigheid. Dat is de reden waarom in yoga het voedsel wordt ingedeeld in drie groepen:

  1. Rájasik voedsel:

Dit omvat voedingsmiddelen die zowel het lichaam als de geest overstimuleren; ze veroorzaken zowel lichamelijke als geestelijke stress en stimuleren nerveuze neigingen. Deze voedingsmiddelen zorgen voor een onrustige toestand en verstoren het evenwicht van de geest. Vlees, vis, eieren, koffie, cacao, pepers, sterk gekruid voedsel, bittere, zure, zoute en wrange voedingsmiddelen, witte suiker, radijs en gefrituurde gerechten zijn allemaal rájasik voedsel.

  1. Támsik voedsel:

Dit voedsel moet worden vermeden in het yoga-dieet, daar zij gevoelens van loomheid en lethargie kunnen veroorzaken; deze maken iemand traag en lui. Ze genereren opwindende en onreine gedachten. Hiertoe behoren: rundvlees, varkensvlees, alcohol en drugs, alle stimulerende middelen, knoflook en uien, oude, verrot en onrein voedsel, halfgekookt en twee keer gekookt voedsel, champignons, enz.

  1. Sátvik voedsel:

Voedingsmiddelen die natuurlijk zijn, niet erg pittig, zuur of heet, worden beschouwd als sátvik. Deze voedingsmiddelen kalmeren de geest en verscherpen het intellect. Ze zijn puur, heilzaam en van nature lekker. Een sátvik dieet is gemakkelijk te verteren en zorgt voor energie, vitaliteit en kracht. Hiertoe behoren:
– Zuivelproducten: melk, kaas, yoghurt, boter.
– Granen: maïs, gerst, tarwe, zilvervliesrijst, havermout, gierst.
– Fruit: appels, bananen, manja’s, citroenen, sinaasappelen, papaja, bessen, meloenen, druiven, perziken, tomaten, dadels, vijgen, rozijnen, etc.
– Groenten: alle bladgroenten, kool, pompoen, bloemkool, wortelen, zoete aardappelen, aardappelen, enz.
– Andere: amandelen, pinda’s, kokos, gedroogde gember, suikerriet, melasse, honing, etc.

Concept van het vasten
In het dagelijkse leven is het goed om eens in de 15 dagen te vasten. Men kan fruit, groenten, sap en water gebruiken en geen thee, koffie en andere stimulerende voedingsmiddelen. Het doel van het vasten is het verkrijgen van een goede gezondheid en het reinigen van het lichaam door het verwijderen van toxinen (giftige stoffen). Het is een goede gelegenheid om de processen in het lichaam tot rust te laten komen. Aan eten denken tijdens het vasten zal niet leiden tot het gewenste resultaat. Vasten moet vrijwillig zijn, zodat u ervan kunt genieten.

Bron: Suchint Kaur Sodhi,(yogaleraar ICC)