Yoga in de Tijd van Covid 19 een Oude Indische Praktijk Om Lichaam en Geest Fit en Gezond te Houden

Yoga is een beoefening van lichaam en geest met een geschiedenis van 5000 jaar in de oude Indiase filosofie. Verschillende yogastijlen combineren fysieke houdingen, ademhalingstechnieken en meditatie of ontspanning.  In de afgelopen jaren is het populair geworden als een vorm van lichaamsbeweging op basis van houdingen die een betere controle van de geest en het lichaam bevorderen en het welzijn verbeteren. Er zijn verschillende soorten yoga en veel disciplines binnen de beoefening. Dit artikel onderzoekt de geschiedenis, filosofie en verschillende takken van yoga.

Wat is yoga? In de moderne wereld is de oude Indiase wijsheid en yogakunst nu uitgebreid naar alle uithoeken van de wereld. Yoga is een vijf millennia oude praktijk die in de loop van de tijd is veranderd. Moderne yoga richt zich op rekoefeningen en houdingen die zijn ontworpen om innerlijke rust en fysieke energie te stimuleren. Oude yoga ging minder over fitness en meer over mentale focus en het uitbreiden van spirituele energie. De Yoga Sutra, nu beschouwd als de definitieve gids voor het beoefenen van yoga, kwam 2000 jaar geleden in de praktijk. Er zijn veel verschillende soorten yoga, afhankelijk van wat mensen ervan willen en het huidige niveau van fysieke fitheid. Sommige mensen kiezen er echter voor om de conventionele behandeling voor aandoeningen te vervangen door yoga en dit kan voorkomen dat een persoon de nodige zorg krijgt.

Geschiedenis
Er is geen schriftelijke vermelding van de uitvinder van yoga. Mannelijke yoga-beoefenaars staan ​​bekend als yogi’s en vrouwelijke yoga-beoefenaars worden yogini’s genoemd. Beiden beoefenden en onderwezen yoga lang voordat er een schriftelijk verslag van yoga ontstond. In de komende vijf millennia gaven yogi’s de discipline door aan hun studenten, en veel verschillende yogascholen ontwikkelden zich naarmate de praktijk haar wereldwijde bereik en populariteit uitbreidde. De ‘Yoga Sutra’, een 2000 jaar oude verhandeling over yogafilosofie van de Indiase wijze Patanjali, is een gids over hoe je de geest onder de knie kunt krijgen, de emoties kunt beheersen en spiritueel kunt groeien. De Yoga Sutra is het vroegste geschreven verslag van yoga en een van de oudste bestaande teksten en biedt het kader voor alle moderne yoga.  Yoga staat bekend om zijn houdingen en houdingen, maar ze waren geen belangrijk onderdeel van originele yogatradities in India. Fitness was niet een primair doel. Beoefenaars en volgelingen van de yogatraditie richtten zich in plaats daarvan op andere praktijken, zoals het uitbreiden van spirituele energie met ademhalingsmethoden en mentale focus. De traditie begon aan het einde van de 19e eeuw populair te worden in het Westen. Een explosie van interesse in houdingsyoga vond plaats in de jaren 1920 en 1930, eerst in India en later in het Westen. 

Filosofie Om zijn spirituele boodschap en gidssessies over te brengen, gebruikt yoga vaak het beeld van een boom met wortels, een stam, takken, bloesems en fruit. Elke ’tak’ van yoga vertegenwoordigt een andere focus en reeks kenmerken.

De zes vestigingen zijn:
Hatha yoga: dit is de fysieke en mentale tak die is ontworpen om lichaam en geest te primen.
Raja yoga: deze tak omvat meditatie en strikte naleving van een reeks disciplinaire stappen die bekend staan ​​als de ‘acht ledematen’ van yoga.
Karma yoga: Dit is een pad van dienstverlening dat tot doel heeft een toekomst te creëren die vrij is van negativiteit en egoïsme.
Bhakti yoga: dit heeft tot doel het pad van toewijding vast te stellen, een positieve manier om emoties te kanaliseren en acceptatie en tolerantie te cultiveren.
Jnana yoga: Deze tak van yoga gaat over wijsheid, het pad van de geleerde en het ontwikkelen van het intellect door middel van studie.
Tantra yoga: dit is het pad van ritueel, ceremonie of voltooiing van een relatie.

Door yoga te benaderen met een specifiek doel voor ogen, kan een persoon beslissen welke tak hij moet volgen. Chakra’s Het woord “chakra” betekent letterlijk spinnewiel. Yoga stelt dat chakra’s middelpunten zijn van energie, gedachten, gevoelens en het fysieke lichaam. Volgens yogaleraren bepalen chakra’s de manier waarop mensen de werkelijkheid ervaren door emotionele reacties, verlangens of afkeer, zelfvertrouwen of angst, en zelfs fysieke symptomen en effecten. Wanneer energie wordt geblokkeerd in een chakra, wordt gezegd dat het fysieke, mentale of emotionele onevenwichtigheden veroorzaakt die zich manifesteren in symptomen, zoals lusteloosheid of slechte spijsvertering. Asana’s zijn de vele fysieke posities in Hatha yoga. Mensen die yoga beoefenen, gebruiken asana’s om energie vrij te maken en een onevenwichtige chakra te stimuleren. Er zijn zeven grote chakra’s, elk met hun eigen focus: • Sahasrara: Het ‘duizendbladige’ of ‘kroon’-chakra vertegenwoordigt de staat van puur bewustzijn. Dit chakra bevindt zich aan de kruin van het hoofd en de kleur wit of violet vertegenwoordigt het. Sahasrara heeft betrekking op innerlijke wijsheid en lichamelijke dood. • Ajna: Het ‘commando’ of ‘derde-oogchakra’ is een ontmoetingspunt tussen twee belangrijke energetische stromen in het lichaam. Ajna komt overeen met de kleuren violet, indigo of diepblauw, hoewel traditionele yogabeoefenaars het omschrijven als wit. Het ajna-chakra heeft betrekking op de hypofyse, die groei en ontwikkeling stimuleert. • Vishuddha: De kleur rood of blauw vertegenwoordigt het “bijzonder zuivere” of “keel” chakra. Beoefenaars beschouwen dit chakra als de thuisbasis van spraak, gehoor en metabolisme. • Anahata: Het ‘ongeslagen’ of ‘hart’-chakra heeft betrekking op de kleuren groen en roze. Belangrijke kwesties met anahata zijn onder meer complexe emoties, mededogen, tederheid, onvoorwaardelijke liefde, evenwicht, afwijzing en welzijn. • Manipura: Geel staat voor de “juwelenstad” of “navel” -chakra. Beoefenaars verbinden dit chakra met het spijsverteringssysteem, evenals met persoonlijke kracht, angst, angst, het ontwikkelen van meningen en neigingen naar een introverte persoonlijkheid. • Svadhishthana: beoefenaars beweren dat de ‘eigen basis’ of ‘bekkenchakra’ de thuisbasis is van de voortplantingsorganen, het urogenitale systeem en de bijnier. • Muladhara: De “wortelondersteuning” of “wortelchakra” bevindt zich aan de basis van de wervelkolom in het coccygeale gebied. Er wordt gezegd dat het onze natuurlijke driften bevat met betrekking tot voedsel, slaap, seks en overleven, evenals de bron van vermijding en angst

Moderne yoga is geëvolueerd met een focus op lichaamsbeweging, kracht, flexibiliteit en ademhaling. Het kan het fysieke en mentale welzijn helpen verbeteren. Er zijn veel yogastijlen en geen enkele stijl is authentieker of superieur aan een andere. De sleutel is om een ​​klasse te kiezen die geschikt is voor uw fitnessniveau. Typen en stijlen van yoga kunnen zijn: Ashtanga yoga: Dit type yoga maakt gebruik van oude yogalessen. Het werd echter populair in de jaren zeventig. Ashtanga past zes gevestigde houdingen toe die elke beweging snel koppelen aan ademhaling. Bikram yoga: Bikram, ook bekend als ‘hete’ yoga, komt voor in kunstmatig verwarmde kamers bij temperaturen van bijna 105 graden en een luchtvochtigheid van 40 procent. Het bestaat uit 26 houdingen en een reeks van twee ademhalingsoefeningen. Hatha yoga: dit is een algemene term voor elk type yoga dat fysieke houdingen leert. “Hatha” -lessen dienen meestal als een zachte introductie tot de basisyoga-houdingen. Iyengar yoga: dit type richt zich op het vinden van de juiste uitlijning in elke pose met behulp van een reeks rekwisieten, zoals blokken, dekens, riemen, stoelen en kussens. Jivamukti yoga: Jivamukti betekent ‘bevrijding tijdens het leven’. Dit type ontstond in 1984 en omvat spirituele leringen en oefeningen die zich richten op de snelle stroom tussen houdingen in plaats van de houdingen zelf. Deze focus wordt vinyasa genoemd. Elke les heeft een thema, dat wordt onderzocht door middel van yogaschrift, chanten, meditatie, asana, pranayama en muziek. Jivamukti yoga kan fysiek intens zijn. Kripalu yoga: dit type leert beoefenaars om te leren kennen, accepteren en leren van het lichaam. Een student van Kripalu leert zijn eigen niveau van oefenen te vinden door naar binnen te kijken. De lessen beginnen meestal met ademhalingsoefeningen en zachte rekoefeningen, gevolgd door een reeks individuele houdingen en uiteindelijke ontspanning. Kundalini yoga: Kundalini betekent ‘opgerold, als een slang’. Kundalini yoga is een meditatiesysteem dat tot doel heeft opgekropte energie vrij te maken. Een les begint meestal met zingen en eindigt met zingen. Tussendoor bevat het asana, pranayama en meditatie die zijn aangepast om een ​​specifiek resultaat te creëren. Krachtyoga: Eind jaren tachtig ontwikkelden beoefenaars deze actieve en atletische vorm van yoga, gebaseerd op het traditionele ashtanga-systeem. Sivananda: Dit is een systeem gebaseerd op een vijfpuntenfilosofie. Deze filosofie stelt dat goede ademhaling, ontspanning, voeding, lichaamsbeweging en positief denken samenwerken om een ​​gezonde yogische levensstijl te vormen. Gebruikt meestal dezelfde 12 basisasana’s, geboekt door zonnegroeten en savasana-houdingen.

Viniyoga: Viniyoga kan zich aan elke persoon aanpassen, ongeacht het fysieke vermogen. Viniyoga-leraren hebben een grondige training nodig en zijn meestal experts op het gebied van anatomie en yogatherapie. Yin: Dit is een rustige, meditatieve yogapraktijk, ook wel taoïstische yoga genoemd. Yin yoga zorgt voor het loslaten van spanning in de belangrijkste gewrichten, waaronder: • de enkels • knieën • · heupen • de hele rug •nek • schouders Yin-houdingen zijn passief, wat betekent dat de zwaartekracht het grootste deel van de kracht en inspanning opneemt.

Prenatale yoga: Prenatale yoga maakt gebruik van houdingen die beoefenaars hebben ontworpen voor mensen die zwanger zijn. Het kan mensen helpen om na de zwangerschap weer in vorm te komen en de gezondheid tijdens de zwangerschap ondersteunen. Restauratieve yoga: Dit is een ontspannende yogamethode. Een persoon brengt een herstellende yogales door in vier of vijf eenvoudige houdingen, met behulp van rekwisieten zoals dekens en kussens om in diepe ontspanning te zinken zonder enige inspanning te leveren om de houding vast te houden.   Risico’s en bijwerkingen Yoga heeft weinig impact en is veilig voor mensen wanneer een goed opgeleide instructeur de praktijk begeleidt. Letsel als gevolg van yoga vormt een zeldzame belemmering voor voortdurende beoefening en ernstig letsel als gevolg van yoga is zeldzaam. Overweeg echter de feiten voordat u begint. Iedereen die zwanger is of een aanhoudende medische aandoening heeft, zoals diabetes, hoge bloeddruk, een recente operatie, moet met hun arts praten voordat hij yoga gaat beoefenen. Mogelijk moeten ze sommige yogahoudingen wijzigen of vermijden. Beginners moeten extreme houdingen en moeilijke technieken vermijden, zoals hoofdstand, lotushouding en krachtige ademhaling. Wanneer u yoga gebruikt om een ​​aandoening te beheersen, vervang dan geen conventionele medische zorg door yoga en stel het bezoeken van een zorgverlener over pijn of enig ander medisch probleem niet uit. Conclusie: In het snelle leven en de kalme levensstijl is het de thuisbasis van mentale en fysieke stress. Moderne yogapraktijken kunnen een evenwichtige, actieve levensstijl ondersteunen.

Door Dr. Sharad Kumar Regisseur SVCC, Paramaribo

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *