Zero Discrimination Day (Antidiscriminatiedag)
Op Zero Discrimination Day dit jaar benadrukt UNAIDS de dringende noodzaak om actie te ondernemen om een einde te maken aan de ongelijkheden rond inkomen, geslacht, leeftijd, gezondheidstoestand, beroep, handicap, seksuele geaardheid, drugsgebruik, genderidentiteit, ras, klasse, etniciteit en religie die blijven bestaan over de hele wereld.
De ongelijkheid neemt toe voor meer dan 70% van de wereldbevolking, waardoor het risico van verdeeldheid toeneemt en de economische en sociale ontwikkeling wordt belemmerd. En COVID-19 treft de meest kwetsbare mensen het hardst – zelfs nu er nieuwe vaccins tegen COVID-19 beschikbaar komen, is er een grote ongelijkheid in de toegang tot deze vaccins. Velen hebben dit gelijkgesteld aan vaccinapartheid.
Discriminatie en ongelijkheid zijn nauw met elkaar verweven. Doorsnijdende vormen van discriminatie, zowel structureel als sociaal, van individuen en groepen kunnen leiden tot een breed scala aan ongelijkheden – bijvoorbeeld in inkomen, onderwijsresultaten, gezondheid en werkgelegenheid. Ongelijkheden zelf kunnen echter ook leiden tot stigmatisering en discriminatie. Bij het verminderen van ongelijkheden is het daarom van cruciaal belang om discriminatie aan te pakken. Leden van belangrijke bevolkingsgroepen worden vaak gediscrimineerd, gestigmatiseerd en, in veel gevallen, gecriminaliseerd en aangevallen door wetshandhavers. Onderzoek heeft aangetoond dat deze sociale en structurele discriminatie leidt tot aanzienlijke ongelijkheden in de toegang tot de rechter en in gezondheidsresultaten.
Het aanpakken van ongelijkheid en het beëindigen van discriminatie is van cruciaal belang voor het beëindigen van aids. De wereld loopt niet op schema om de gedeelde belofte na te komen om aids tegen 2030 te beëindigen, niet vanwege een gebrek aan kennis, vermogen of middelen om aids te bestrijden, maar vanwege structurele ongelijkheden die bewezen oplossingen voor hiv-preventie en -behandeling in de weg staan. Recent onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat homomannen en andere mannen die seks hebben met mannen twee keer zoveel kans hebben om hiv op te lopen als ze in een land wonen waar seksuele geaardheid strafbaar is, dan wanneer ze in een land wonen met ondersteunende wetgeving.
Ongelijkheid aanpakken is geen nieuwe toezegging – in 2015 hebben alle landen zich ertoe verbonden de ongelijkheid binnen en tussen landen te verminderen als onderdeel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Maar het is er nog niet een die de wereld heeft gepresteerd. Het aanpakken van ongelijkheid is niet alleen essentieel voor het beëindigen van aids, maar zal ook de mensenrechten van mensen met hiv bevorderen, de samenleving beter voorbereiden om COVID-19 en andere pandemieën te verslaan en economisch herstel en stabiliteit ondersteunen. Het nakomen van de belofte om ongelijkheid aan te pakken, zal miljoenen levens redden en de samenleving als geheel ten goede komen. Om dit te doen, moeten we discriminatie in al zijn vormen het hoofd bieden.
Maar om waardigheid voor iedereen te bereiken, moet politiek, economisch en sociaal beleid de rechten van iedereen beschermen en aandacht besteden aan de behoeften van achtergestelde en gemarginaliseerde gemeenschappen.
Om ongelijkheid te beëindigen is een transformatieve verandering nodig. Er zijn meer inspanningen nodig om extreme armoede en honger uit te bannen en er moet meer worden geïnvesteerd in gezondheid, onderwijs, sociale bescherming en fatsoenlijke banen.
Overheden moeten inclusieve sociale en economische groei bevorderen. Ze moeten discriminerende wetten, beleidslijnen en praktijken elimineren om gelijke kansen te waarborgen en ongelijkheden te verminderen.
Maar we kunnen allemaal onze rol spelen door discriminatie waar we die zien uit te roepen, door een voorbeeld te stellen of door te pleiten voor wetswijziging. We hebben allemaal een rol te spelen bij het beëindigen van discriminatie en zo bij het verminderen van ongelijkheden.
We kunnen geen duurzame ontwikkeling bereiken en de planeet voor iedereen beter maken als mensen worden uitgesloten van de kans op een beter leven. In de wereld van vandaag zijn we allemaal met elkaar verbonden. Wereldwijde ongelijkheid treft ons allemaal, ongeacht wie we zijn of waar we vandaan komen.
Deze Zero Discrimination Day helpt ons bij het vergroten van het bewustzijn over de ongelijkheden die mensen ervan weerhouden een volwaardig en productief leven te leiden en eisen dat regeringen hun toezeggingen en verplichtingen nakomen om een einde te maken aan alle vormen van discriminatie.
Bron: UNAIDS
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!