Zeven gezonde gedragingen om uw geluk en welzijn te verbeteren    

Áyurveda is een oeroude gezondheidssysteem om uw welzijn, geluk en levensduur te verbeteren. Het informeert ons welk gedrag in overeenstemming is met de natuurwetten om ons te helpen aan onze groei en evolutie. De oude zieners boden een lijst met 7 gedragingen aan om onze mentale en emotionele gezondheid te helpen verbeteren en fouten te vermijden die slechte gezondheid en ongeluk veroorzaken. 

Deze zijn: 

  1. Spreek de zoete waarheid

 Er is een gezegde uit de Vedische literatuur dat luidt: satyam bruyat, priyam bruyat, wat ‘spreek de zoete waarheid’ betekent. Het spreken van de waarheid creëert “ojas” in het lichaam, het biochemische correlaat, dat het immuunsysteem opbouwt en gelukzaligheid en gezondheid creëert. 

 Leugens spreken, daarentegen creëert “ámá”, of onzuiverheden, die stress en ziekte veroorzaken. Maar tegelijkertijd moet je een prettige manier vinden om een ​​waarheidsgetrouwe boodschap over te brengen. 

 Stel bijvoorbeeld dat uw kind zijn gezicht niet goed heeft gewassen. Het zou waar zijn om te zeggen: “Je gezicht is vies”, maar dat zou je kind kunnen beledigen. In plaats daarvan zou je kunnen zeggen: “Je gezicht ziet er goed uit, maar als je het met veel water en reinigingsmiddel zou wassen, zou het er nog beter uitzien”. Als je eerst iets bemoedigends zegt, zal een suggestie voor verbetering die later komt, minder snel in de verkeerde geest worden opgevat. Het is belangrijk om een ​​manier te vinden om de waarheid te vertellen zonder iemand pijn te doen. 

  1. Blijf vrij van woede

Woede zit in iedereen in zaadvorm. Als je op een vuur met een kleine vlam olie op doet, kan het oplaaien. Door onvoorwaardelijke vergeving toe te passen, kun je voorkomen dat het zaadje van woede een onbeheersbare bosbrand wordt. Bij het beoefenen van vergeving is het belangrijk om ook jezelf te vergeven, anders zal woede weerspiegeld worden op anderen. 

Soms vinden mensen het leuk om boos te zijn, en ze denken dat het hun geboorterecht is om altijd boos te zijn. Maar ze moeten zich ervan bewust zijn dat woede niet alleen ámá en ámá visha creëert – het lichaam overspoelt met schadelijke hormonen – maar dat het ook ojas verbrandt. Als je jezelf en andere mensen vergeeft, kan woede worden voorkomen. 

 In de Mahábhárata, het grote Vedische epos dat de Bhagavad Gitá bevat, staat het verhaal van vijf nobele broeders die in ballingschap zijn. Op een gegeven moment proberen ze water uit een rivier te halen, maar ontdekken dat een goddelijke geest wil dat ze eerst een aantal vragen beantwoorden. Een van die vragen is: “Wat is krachtiger dan vuur zelf?” Geen van de broers kan de vragen beantwoorden, behalve Yuddhisthir, de oudste, die onmiddellijk antwoordt: “Woede is krachtiger dan vuur. Woede kan de wereld vernietigen”. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat het zaadje van woede oplaait. 

 3. Wees respectvol naar leraren en ouderen

 Leraren en ouderen kunnen ons lessen van onschatbare waarde leren door hun wijsheid en ervaring te delen. Het is gemakkelijk om een boek te lezen om kennis op te doen, maar het is vaak erg moeilijk om die kennis in het praktische dagelijks leven toe te passen. Een oudere of leraar kan je bijvoorbeeld vertellen hoe ze probeerden onvoorwaardelijke vergeving in praktijk te brengen en wat de resultaten waren. Alleen wijze ouderen kunnen zulke waardevolle levenservaringen delen. Zij zijn de beste gidsen. En als men leraren en ouderen respecteert, dan zullen ze hun advies vrijelijk geven. 

 4. Zoek naar Vedische kennis

De Veda’s bevatten zuivere kennis, oude natuurwetten – de kennis over hoe je je bewustzijn kunt verlevendigen en een beter, gelukkiger en gezondere leven kunt leiden. Ze onthullen de realiteit van het leven en wijzen ons de weg naar het pad naar verlichting.  
Luisteren naar Vedische gezangen, zoals de Sáma Veda en Vishṇu Sahasranám, verbetert de balans en coördinatie tussen hart en geest, zintuigen en geest en brengt ons bewustzijn op één lijn met de oude natuurwetten, wat ons helpt een foutloos leven te leiden. 
Lezen en luisteren naar de gratis Maharishi Ayurveda video-cursus op https://www.miu.edu/introduction-to-mav, helpt ons om betere, positieve keuzes te maken om onze gezondheid en geluk te verbeteren. 

 5. Beoefen meditatie en blijf in balans in slaap en waakzaamheid

 Door de Transcendente Meditatie techniek (tm.nl) twee keer per dag te beoefenen, verruim je je geest, breng je orde, vrede en stilte in je bewustzijn, laat je stress los en versterk je het intellect zodat je gezonde keuzes in het leven kunt maken. Je zult merken dat je vanzelf groeit in positief gedrag zonder inspanning. Naast de beoefening van meditatie is het belangrijk om de Áyurvedische routine te volgen van opstaan ​​vóór 6.00 uur ‘smorgens en slapen vóór 10.00 uur ’s avonds. Hierdoor kunnen uw lichaam en geest worden afgestemd op de ritmes van de natuur, waardoor er overdag maximale helderheid en alertheid ontstaat en ’s nachts diepe rust. Als mensen moe en gestresst zijn, dan ontstaan veel gedragsproblemen. Alle facetten van de dagelijkse Áyurvedische routine zoals massage, lichaamsbeweging, yoga, ’s middags de hoofdmaaltijd gebruiken en ’s avonds licht eten, helpen om positief gedrag te bevorderen. 

 6. Eet vers sattvisch voedsel.

 Hiertoe behoren: rijst, melk, ghi, yoghurt, lassi, dadels, manja’s, walnoten en amandelen. Al deze voedingsmiddelen zijn sattvisch, wat betekent dat ze puur zijn en gemakkelijk kunnen worden omgezet in ojas. Ze zijn medhya, ondersteunen de fysieke hersenen en verbeteren de coördinatie van mentale functies zoals dhi, dhriti en smriti (leren, vasthouden en terugroepen). Als de geest sterk blijft, is die in staat om moeiteloos de zintuigen te beheersen, zoals een ervaren wagenmenner die wilde paarden zonder geweld kan leiden. De geest die de zintuigen regeert, in plaats van andersom, maakt positieve keuzes en vertoont positief gedrag.   

Támasisch voedsel is het tegenovergestelde van sattvisch; ze verbreken de coördinatie tussen lichaam en geest en remmen de ervaring van puur bewustzijn. Ze creëren duisternis in plaats van licht. Támasisch voedsel omvat alcohol, knoflook, uien, rood vlees, restjes en verpakt voedsel, die weinig levenskracht hebben. Iedereen die de bovenstaande gedragingen wil beoefenen, moet dit voedsel vermijden. 

 7. Houd het gezelschap van de wijzen.

     Zelfs als je vastbesloten bent om sattvisch voedsel te eten, dagelijks te mediteren en goed gedrag te beoefenen, kan het moeilijk worden als je door sociale druk merkt dat je alcoholische dranken gebruikt of  Támasisch voedsel eet. Daarom is het belangrijk om in het gezelschap van de wijzen te blijven, om gelijkgestemde, sattvische vrienden te kiezen die je verlangen zullen ondersteunen om correct gedrag en gezondheidsroutines te volgen. 

Ian Thijm, leraar Transcedente Meditatie

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *