Ziek van vakantie: vrijetijdsziekte

Het strand van het Franse Le Touquet.. 

Ziek zijn tijdens de eerste dagen van je vakantie of regelmatig in het weekeinde?” Dan heb je last van de vrijetijdsziekte. Klachten die hierbij horen zijn hoofd- en spierpijn,  misselijkheid en soms zelf koorts. Gelukkig is er wel wat aan te doen.

Ongeveer 3% van de Nederlanders heeft last van de vrijetijdsziekte. Vervelend om die eerste paar dagen van je vakantie ziek op bed door te brengen. Of om in de weekeinden je zo slecht te voelen dat je de deur niet meer uitgaat.

Ritme

Vrijetijdsziekte heeft verschillend oorzaken. Zo hebben de meeste mensen wanneer ze vrij zijn een ander ritme. Ze gaan later naar bed, staan later op en drinken later hun eerste kop koffie. Het lichaam reageert daarop.

Ook een hoge werkdruk kan maken dat mensen door de week een hoger adrenalineniveau hebben. Ziekteverschijnselen worden zo onderdrukt. Eenmaal in een ontspannen sfeer komen deze er toch uit.

Sporten

Aan de vrijetijdsziekte is wel wat te doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de overgang van werk naar vrije tijd minder groot is: stop op vrijdagmiddag op tijd en neem, als het even kan, door de week geen werk mee naar huis.

Wat ook goed helpt, is sporten. Sowieso tijdens de werkweek, maar ook in het weekeinde: het teveel aan adrenaline verdwijnt en het werkt ontspannend. Zorg verder voor voldoende andere leuke activiteiten. Fijne vakantie!

Bron: De Telegraaf