Zuid-Korea: Noord-Korea vuurt antischipraketten af

Archieffoto van een raketlancering in Noord-Korea.

Noord-Korea heeft donderdag vanaf de oostkust meerdere ballistische raketten in oostelijke richting afgevuurd. Dat laat de legerleiding van Zuid-Korea donderdag weten.

Volgens een legerwoordvoerder werden de projectielen donderdagochtend afgevuurd vanuit de Noord-Koreaanse kuststad Wonhap en hebben ze zo’n tweehonderd kilometer gevlogen. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldt dat het om antischipraketten gaat.

Noord-Korea heeft de afgelopen maanden al talrijke raketten afgevuurd. Pyongyang schendt daarmee resoluties van de Verenigde Naties, en kreeg al verschillende keren sancties opgelegd. Het Noord-Koreaans regime zou als doel hebben om een intercontinentale raket te bouwen, de de Verenigde Staten kan bereiken. De spanningen met de Amerikanen lopen hoog op sinds het begin van de ambtstermijn van Donald Trump.

De Amerikaanse president dreigt met een militaire interventie. Het is de vierde rakettest sinds de Zuid-Koreaanse president Moo Jae-in op 10 mei aan zijn ambtstermijn begon. De lancering volgt minder dan een week nadat de Verenigde Naties besloten de sancties tegen Noord-Korea aan te scherpen wegens aanhoudende rakettesten.

Bron: TROUW